Momentul ideal din an pentru tunderea pomilor fructiferi. Secretul pentru a obține o recoltă bogată
Dacă te întrebi când e momentul ideal pentru a tunde pomii fructiferi, ei bine, continuă să citești acest articol și află care este secretul pentru a obține o recoltă bogată.
- Cel mai bun moment pentru a tunde pomii fructiferi
- Secretul pentru a obține o recoltă bogată
Dacă vrei să ai o recoltă bogată, trebuie să știi că e necesar să îngrijești adecvat copacii. Aceștia trebuie să fie tăiați regulat, udați corespunzător, fertilizați și protejați împotriva dăunătorilor.
Momentul ideal din an pentru tunderea pomilor fructiferi
Specialiștii spun că cel mai bun moment pentru a tunde pomii fructiferi este sfârșitul iernii până la începutul primăverii, când va afecta cel mai puțin rezistența la iarnă și sănătatea copacilor. Așadar, momentul ideal pentru a începe tunderea pomilor fructiferi este luna ianuarie, însă acest proces poate fi amânat până la sfârșitul lunii februarie.
Dorești să reduci dimensiunea unui copac viguros? Sau vrei să încurajezi un pom fructifer tânăr să crească mai repede? Tăierea corectă a pomilor fructiferi, la momentul potrivit al anului, te poate ajuta să atingi aceste obiective. În general, tăierea pomilor fructiferi de iarnă stimulează creșterea viguroasă, în timp ce vara încetinește creșterea.
Pe măsură ce primăvara se apropie, zilele devin mai lungi, vremea devine mai caldă și copacul începe să iasă din repaus. Are o rezervă minunată de energie sau zaharuri în rădăcini, pe care le va folosi pentru a stimula creșterea de primăvară. Mugurii copacului se vor deschide, făcând loc frunzelor, florilor, fructelor și lăstarilor noi.
Tunderea copacilor primăvara nu va încuraja creșterea copacului la fel de mult ca tunderea la sfârșitul iernii, asta pentru că acel copac și-a consumat deja o parte din energia stocată pentru a alimenta frunzele, înflorirea și creșterea lăstarilor pe numeroasele sale ramuri înainte de tăiere, scrie orchardpeople.com.
De ce tăierea pomilor fructiferi toamn nu este potrivită
După vară, copacii au produs o cantitate mare de hrană. Face acest lucru prin fotosinteză: un proces prin care copacul transformă lumina soarelui în zaharuri care sunt stocate în frunzele sale. Pe măsură ce vremea se răcește, copacul se pregătește pentru repaus prin mutarea acestor zaharuri în rădăcini pentru depozitarea pe timp de iarnă.
Dacă trăiești într-un climat rece, tăierea copacilor toamna nu este o idee bună, pentru că de fiecare dată când o ramură este tăiată din copac, va fi lăsată în urmă o rană de tăiere. În timpul sezonului de vegetație, acest lucru nu reprezintă o problemă, asta pentru că, în câteva zile, copacul va începe să vindece rana cu un strat de celule protectoare. În toamnă însă, creșterea a încetinit și s-ar putea să nu se întâmple acest lucru, mai scrie sursa anterior menționată.