Nas, reconstruit în antebrațul unui pacient. Este o premieră medicală în România!
Medicii români au făcut o operație în premieră la noi în țară! Nasul unui pacient a fost reconstruit în antebrațul acestuia. Pentru acest miracol medical s-a folosit tegument și cartilaj de la coastele persoanei. Aceste au fost introduse sub pielea antebrațului, iar după patru luni nasul s-a dezvoltat și a fost pus pe față.
- Medicii au reconstruit un nas în antebrațul unui pacient.
- Este o premieră medicală în România!
Specialiștii unei clinici medicale din București au realizat o intervenție chirurgicală, în premieră în România. Pacientul nu avea nas, urechi și păr din cauza unui accident, iar medicii i-au recunstruit nasul utilizând tegument și cartilaj chiar de la acesta, potrivit Mediafax.
După introducerea tegumentului și cartilajului, medicii au contribuit la dezvoltarea nasului sub pielea de pe antebraț, iar apoi au realizat transplantul.
Medicii au reconstruit nasul în antebrațul pacientului
Întreaga procedură a fost povestită de medici pe Facebook. În urmă cu patru luni, pacientul a fost operat pentru prima data, moment în care s-a prefabricat un nas la nivelul antebrațului. Un schelet cartilaginos asemănator cu cel al unui nas a fost plasat sub piele. Cartilajul, recoltat de la nivelul coastelor, a fost sculptat și montat astfel încât să reconstituie structura internă de susținere a unui nas. Și tegumentul a fost pus astfel încât să se realizeze o reconstrucție parțială a nărilor.
Structura cartilaginoasă implantată la nivelul antebrațului a avut nevoie de patru luni să se integreze vascular în țesuturi, pentru a putea fi recoltată în siguranță odată cu vasele de sânge din zonă. Structura a fost recoltată împreună cu o arteră și o venă, ca apoi să fie transplantată pe față.
Întreaga intervenție chirurgicală a durat 8 ore
„Vasele de sânge de la nivelul antebrațului, artera și vena radială au fost legate (anastomozate) la nivelul arterei și venei faciale, pentru ca toată neostructura tisulară să supraviețuiască. Cartilajele noului nas au fost inserate la nivelul resturilor cartilaginoase existente, tegumentul a fost suturat la exterior, iar interiorul nărilor a fost reconstruit parțial cu pielea din lamboul prefabricat și parțial cu două mici grefe de piele. Operația a durat 8 ore, sperăm ca în urmatoarele 2 săptămâni, vasele reparate să rămână patente și noul nas să supraviețuiască fără probleme. Daca evoluția va fi cea pe care o așteptăm, în 2-3 luni vom putea intra în ultima parte a reconstrucției nasului – cea de finisare din punct de vedere estetic. Vor fi câteva operații scurte care vor conduce, sperăm, la un aspect destul de apropiat de normal”, a explicat pe Facebook Dragoș Zamfirescu, Doctor în Științe Medicale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică & Microchirurgie Reconstructivă.