Noi reguli importante în restaurante! Ce schimbări se anunță pentru clienți
Noi reguli importante în restaurante! Clienții vor avea parte de schimbări semnificative. Este vorba de una dintre dispozițiile incluse în legea adoptată pentru a lupta împotriva risipei alimentare, promulgată de președintele Klaus Iohannis.
- Reguli noi în restaurante
- Schimbări pentru clienți
Risipa alimentelor în magazine este interzisă, iar cei care nu respectă regulile impuse de lege risca să primească amenzi de până la 20.000 de lei. Legea a fost promulgată de către președintele României, Klaus Iohannis, în urmă cu doar câteva zile.
Acum au apărut și noi reguli importante în restaurante. Iată ce schimbări se anunță pentru clienți!
Reguli noi în restaurante! Schimbări pentru clienți
O nouă legislație intrată în vigoare, promulgată de Klaus Iohannis pentru a combate risipa alimentară, aduce schimbări semnificative în restaurantele din întreaga țară. Începând de joi, clienții vor primi la pachet, gratuit, mâncarea pe care nu o consumă, o practică deja răspândită în restaurantele din vestul Europei și Statele Unite.
Această inițiativă legislativă se aplică în toate restaurantele și magazinele, transformând anumite practici opționale în obligatorii. În consecință, toate localurile sunt obligate să afișeze clar, fie la intrare, fie în meniu, opțiunea pentru clienți de a-și lua la pachet mâncarea neconsumată, iar costul ambalajului va fi suportat de către local, restaurant sau cafenea.
De asemenea, modificările vizează și sectorul alimentar al magazinelor. Alimentele aproape de data de expirare trebuie fie reduse la preț, fie donate organizațiilor non-guvernamentale sau adăposturilor pentru animale.
Ce se întâmpla înainte de această lege
Înainte de această lege, clienților li se comunica clar costul ambalajului, care putea ajunge și la unul sau doi lei. Cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, acest cost este eliminat complet pentru clienți.
„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc.. ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile. Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a transmis deputata USR, în urmă cu doar câteva zile.
România se confruntă cu o problemă majoră de risipă alimentară, statisticile arătând că fiecare român aruncă zilnic mii de alimente la gunoi. Aceste noi reguli au scopul de a reduce acest fenomen și de a promova o atitudine mai responsabilă față de consumul alimentar.