Noile schimbări în Codul Rutier! S-a modificat legea privind contestarea amenzilor. Ce trebuie să știe șoferii din România
Codul Rutier a fost modificat! Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind contestarea amenzilor de circulație, iar acest lucru reprezintă o schimbare majoră în legislație. Iată ce trebuie să știe toți șoferii din România și ce se va întâmpla începând cu acest sfârșit de săptămână.
- Kolaus Iohannis a promulgat o nouă lege
- Ce se va întâmpla începând cu acest sfârșit de săptămână
Șoferii din România au fost supuși unor schimbări majore în ultimele luni, mai ales în ceea ce privește amenzile din Codul Rutier. Ei bine, acest lucru se întâmplă și de această dată, conform ultimei decizii pe care a luat-o Klaus Iohannis. Legea privind contestarea amenzilor a fost promulgată în urmă cu doar câteva ore, iar toți conducătorii auto din România trebuie să știe acest lucru.
Klaus Iohannis a schimbat legea privind contestarea amenzilor
Mai exact, este vorba despre o modificare care vine în ajutorul șoferilor și le ușurează procesul de a contesta o amendă. Așadar, în cazul în care au fost sancționați în trafic și își doresc să facă o contestație, aceasta poate fi depusă la judecătoria pe raza căreia își au domiciliul. Până la modificarea legii, acest lucru se putea face doar la judecătoria de pe raza zonei în care au fost sancționați.
Șoferii vor putea să facă o contestație mult mai simplu, astfel că aceasta va putea fi judecată și pe raza domiciliului lor. Modificarea vine mai ales în ajutorul șoferilor care primesc o amendă într-o localitate îndepărtată de domiciliul lor, deoarece nu vor mai fi obligați să se prezinte acolo în cazul în care vor dori să facă această contestație.
”Art. 118, alin. (1) din OUG 195 din 2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 118. – (1) împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competentă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.”, precizează textul legislativ.
Alte modificări din Codul Rutier
În urmă cu două luni, în Codul Rutier din România a mai apărut încă o modificare. Mai exact, este vorba despre obligativitatea de a avea pornită, în permanență, faza scurtă pe toate drumurile publice din țară, naționale sau județene. Până la această decizie, faza scurtă era obligatorie doar pe autostrăzi, drumuri express sau europene.