Nu mai ai voie să tușești sau să strănuți în tren! Care sunt directivele noului regulament CFR
Regulamentul CFR s-a modificat, iar călătorii au fost luați în vizor. Cei care prezintă simptome ale unei boli contagioase cum ar fi răceala sau gripa nu vor mai putea circula cu trenul. În cazul în care vor ignora această regulă, riscă să fie dați jos de către personal.
- Nu mai ai voie să tușești sau să strănuți în tren!
- Care sunt regulile noului regulament CFR
Regulamentul CFR pentru circulația trenurilor în România a fost modificați, iar călătorii sunt vizați, în primul rând. Persoanele care prezintă simptome de boli contagioase nu vor mai putea să circule cu transportul în comun. Cei care sunt prinși riscă să fie dați jos, indiferent de locul în care se află.
Călătorii care suferă de gripă nu vor mai putea circula cu trenul
Regulamentul publicat de Ministerul Transporturilor aduce câteva schimbări ce îi vizează și pe călători. Persoanele care prezintă simptome de boli contagioase nu vor mai putea să circule cu trenul, iar cei care vor fi prinși vor fi dați jos, fără să se țină cont de locul în care se află.
Reguli asemănătoare erau prezente și în regulamentul anterior, dar nimeni nu le cunoștea, astfel că nu erau puse în aplicare. Personalul CFR va trebui să se asigure că vor fi respectate, din dorința de prevenție a populației.
Până acum, pasagerii care sufereau de boli contagioase puteau să utilizeze trenul dacă luau bilete pentru întregul compartiment, dar acum nu mai este valabil. Nu se mai pot urca, iar dacă o fac, riscă să fie dați jos.
”Din câte știu eu, în anii recenți, înseamnă cel puțin 10 ani de zile nu a fost o astfel de situație, probabil că și în momentul în care a fost Covid-ul lumea a fost suficient de disciplinată și a înțeles ce restricții există, adică nu au fost presiuni puse pe personalul feroviar”, a transmis Ștefan Roșeanu, președinte Autoritatea pentru Reformă Feroviară.
Regulile sunt reglementate la nivel european
Sorin Grindeanu a afirmat că reglementarea este implementată la nivel european pentru toate statele, nu doar pentru România. Ministrul Transporturilor consideră că fiecare cetățean ar trebui să țină cont de sănătatea sa și a celor din jur, iar cei care prezintă simptome majore să aleagă un alt mijloc de transport pentru necesitățile lor.
„E o reglementare europeană. Nu e un lucru inventat de CFR Călători sau de către minister. O chestiune în care tu nu respecți legea știind că ai o boală de acest tip te pune într-o anumită situație ulterior, dacă nu respecți legea. Eu cred că orice om conștient, nu vorbim de cei de rea voință, trebuie să știe și o reglementare de bun simț. Dacă ai o boală super contagioasă și intri într-un compartiment poți să o împrăștii la toată lumea”, a transmis Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii.