O româncă este prima persoană din lume care a primit un tratament nou pentru COVID-19. Remediul ar putea preveni formele severe
O româncă din Marea Britanie a fost prima persoană căreia i s-a administrat un nou tratament pentru COVID-19. Remediul este menit să prevină dezvoltarea de forme severe ale bolii, dar este încă în etapă experimentală.
- O româncă este prima persoană din lume care a primit un tratament nou pentru COVID-19.
- Remediul ar putea preveni formele severe.
Un studiu clinic la scară largă a unui nou tratament, care ar putea preveni dezvoltarea de forme severe de COVID-19, a început în Marea Britanie. Tratamentul constă inhalarea unei proteine numite interferon beta, pe care organismul o produce atunci când se confruntă cu o infecție virală.
O româncă din nord-estul Angliei este prima care a primit tratamentul experimental cu interferon beta. Medicii speră că tratamentul va stimula sistemul imunitar, astfel încât celulele să fie gata să lupte împotriva virusurilor. Potrivit testelor inițiale, tratamentul a redus șansele ca un pacient cu COVID-19 să dezvolte forme severe cu aproape 80%, scrie Digi 24.
O româncă, prima care primește tratamentul
„Doar o mișcare scurtă sau dacă încerc să mă așez mai comod, încep să mă simt foarte obosită, încep să transpir și mă doare tot corpul. Niciodată nu m-am mai simțit așa. Este îngrozitor”, a explicat Alexandra Constantin, pacientă bolnavă de COVID-19.
Noul tratament presupune administrarea proteinei numite interferon beta prin intermediul unui nebulizator. Interferonul intră sub formă de aerosoli direct în plămâni unde ar declanșa un răspuns anti-viral puternic și în cazul bolnavilor cu un sistem imunitar deja slăbit.
Interferon beta, ce este și cum acționează
Tom Wilkinson, un medic britanic a explicat ce este interferonul beta și cu influențează organismul.
„Ajută celulele să-și reconstituie cu adevărat răspunsul imun și să lupte împotriva virusului. Prin urmare, există mai puține leziuni la nivelul plămânilor, mai puține simptome, un risc mai mic de admitere la terapie intensivă sau chiar deces. Interferonul beta face parte din prima linie de apărare a organismului împotriva virusurilor. Practic, îl avertizează să se aștepte la un atac viral. Atunci când intră în organism, noul coronavirus pare să suprime producția de interferon beta ca parte a strategiei sale de a se sustrage sistemului imunitar”, a spus medicul Tom Wilkinson.
Testele inițiale au indicat că tratamentul a redus șansele ca un pacient COVID-19 să dezvolte forme severe cu aproape 80%. De asemenea, pacienții au fost de două până la trei ori mai predispuși să se refacă și să revină la normal.
Până acum, tratamentele pe bază de anticorpi și cele cu plasmă au fost printre cele mai utilizate pentru tratarea pacienților cu COVID-19.