Orașul din România care va folosi, în premieră, hidrogen pentru încălzire. Ideea vine ca o măsură de economisire a energiei
Criza facturilor la energie au revoltat o țară întreagă, chiar și restul țărilor din Europa. Pentru a nu ajunge la faliment, conducerile orașelor și ale țărilor au încercat să impună anumite măsuri, care nu au fost mereu pe placul oamenilor. Însă, dincolo de economisit energie electrică sau căldură, un oraș din România a descoperit o altă alternativă care să genereze căldură, însă la costuri mult mai reduse, folosind hidrogen.
- Orașul din România care va avea încălzire pe bază de hidrogen
- Proiectul reprezintă o premieră pentru țara noastră
După ce autoritățile s-au simțit obligate să ia măsuri deranjante pentru locuitorii orașelor din România și chiar țărilor din Europa, oamenii au devenit din ce în ce mai revoltați din cauza faptului că trebuie să facă compromisuri pentru a nu plăti mai mult pentru facturi. Din acest motiv, un oraș din România a găsit o alternativă, folosită în premieră în țara noastră, care îi va salva pe locuitori de cheltuielile mari pentru facturi.
Orașul din România care va folosi în premieră hidrogen pentru căldură
Din cauza facturilor uriașe la energie, un oraș din România a găsit o metodă care să genereze căldură, însă la costuri reduse. Așadar, Oradea este orașul care va face permieră în țara noastră, prin folosirea hidrogenului în scopul încălzirii încăperilor.
Această idee inovatoare face parte dintr-un proiect experimental, în cadrul căruia se va crea o instalație care va putea să descompună apa în hidrogen și oxigen. Așadar, hidrogenul rezultat va fii ars în centrale, alături de gazul care era folosit până acum.
”La CET se va construi o stație de producere a hidrogenului foarte important şi concomitent cu un alt proiect pe care îl vom depune pentru un parc fotovoltaica pentru că hidrogenul se compune din curent şi apă şi în acest moment curentul e mare şi avem nevoie de surse proprii. Hidrogenul va fi folosit pentru ardere alături de gazele naturale. Astfel se poate reduce cu până la 15% cantitatea de gaze consumate, în funcție de echipamentul de producere a energiei termice. Din procesul tehnologic nu rezultă alte emisii decât oxigenul care fie va fi valorificat, fie va fi eliminat în atmosferă", a spus primarul orașului, Florin Birta.
Proiectul va fi realizat din fonduri europene și aduce economii de până la 15%
Valoarea proiectului cu hidrogen pe care l-a creat Oradea se ridică până la 20 de milioane de euro, sumă de bani obținută prin accesarea fondurilor europene. Mai mult, folosirea hidrogenului în acest scop, ar putea să aducă economisirea a 15% din gazul folosit până acest moment pentru încălzire.