Oraşul din România unde gunoiul este transformat în energie curată. 25.000 tone deșeuri reziduale pe an vor fi valorificate energetic: "E un obiectiv îndrăzneț"
Într-un oraș din România, gunoiul este transformat în energie curată. 25.000 tone deșeuri reziduale pe an vor ar urma să fie valorificate energetic. Valoarea adjudecată a contractului este de 60.794.052 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Județean.
- Într-un oraș din România, gunoiul este transformat în energie curată
- 25.000 tone deșeuri reziduale pe an vor fi valorificate energetic
Cu doar câteva zile în urmă a fost semnat contractul de achiziție a primei instalații de tratare, prin dezintegrare moleculară, a deșeurilor municipale de pe teritoriul unui mare judeţ din România. Stația de dezintegrare moleculară urmează să fie gata în prima parte a anului viitor, scrie antena3.ro.
Într-un oraș din România, gunoiul este transformat în energie curată
În Cluj urmează să fie construită prima instalație de tratare, prin dezintegrare moleculară, a deșeurilor municipale, care va fi amplasată în cadrul Zonei tehnice a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, pe o suprafață de circa 1000 mp, în imediata apropiere a Stației de sortare și a Stației TMB.
Potrivit informațiilor sursei anterior menționate, stația de dezintegrare moleculară va putea valorifica energetic o cantitate de circa 25.000 tone deșeuri reziduale/an, dintr-o cantitate de o tonă de deșeuri mărunțite și uscate putând fi obținute aproximativ 400 metri cubi de gaze, cantitatea exactă depinzând de capacitatea calorică a deșeurilor.
"Suntem la finalul unui drum sinuos și începutul unei noi etape în ceea ce privește gestionarea deșeurilor din județul nostru.
Este vorba despre o instalație ultra-modernă care are rolul de a reduce semnificativ cantitățile de deșeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică, astfel încât să ne putem încadra în ținta stabilită prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deșeurile municipale până în 2025.
Este un obiectiv îndrăzneț pe care îl putem bifa acum mult mai ușor, cu atât mai mult cu cât soluția tehnică propusă este una ecologică, ce va genera energie verde, valorificabilă economic.
De altfel, din estimările noastre, energia produsă într-un an acoperă consumul Consiliului Județean, al stadionului Cluj Arena și al celorlalte instituții subordonate", spune Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, notează sursa anterior menționată.
Orașul din România unde primăria acordă ajutor de bonă
Vești bune pentru părinții care locuiesc în Constanţa. Primăria vine în ajutorul celor care nu îşi permit să plătească bonă pentru copilul de vârstă preşcolară. Cetățenii pot primi sume cuprinse între 250 şi 710 lei lunar, pentru fiecare minor.
"Sprijin financiar de la primărie pentru serviciile oferite de bone! Primăria Municipiului Constanţa, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială, acordă părinţilor, care nu îşi permit să plătească o bonă pentru copilul de vârstă preşcolară (max. 6 ani), ajutoare băneşti", a informat în cursul zilei de ieri municipalitatea, printr-un comunicat de presă.