Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de Daniel Jinga, pe scena La Fenice din Veneția. Ziua Națională a României a fost sărbătorită printr-un concert de gală
Publicat pe 01.12.2024 la 14:02 Actualizat pe 01.12.2024 la 14:08
Joi, 28 noiembrie 2024, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în avans, pe scena La Fenice din Veneția. Concertul de gală a marcat și cei 145 de ani de relații diplomatice dintre România și Italia.
- Ziua Națională a României, sărbătorită printr-un concert de gală
- Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de Daniel Jinga, a fost prezentă pe scena La Fenice din Veneția
Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de Daniel Jinga, a fost pentru prima dată pe scena La Fenice din Veneția. Concertul de gală este unul dintre evenimentele care au rolul de a face cunoscute valorile culturale românești și promovarea identității culturale prin intermediul unor spectacole.
Ziua Națională a României, sărbătorită printr-un concert pe scena La Fenice din Veneția
„Suntem mândri să putem sărbători Ziua Naţională a României cu un concert de gală pe scena Gran Teatro La Fenice din Veneţia, în care stelele operei româneşti, soliştii Valentina Naforniţa, Ruxandra Donose şi Ştefan Pop, vor fi acompaniaţi de Orchestra Operei Naţionale Bucureşti dirijată de Daniel Jinga. Concertul din această seară, mărturie simbolică a existenţei Naţiunilor noastre în domeniul creativităţii şi al artelor, reuneşte capodopere din patrimoniul muzical italian şi românesc într-un spectacol grandios de muzică clasică în perfectă armonie cu spaţiul impresionant în care ne regăsim, evidenţiind totodată continuitatea prezenţei artiştilor români pe scena veneţiană de-a lungul timpului. Cred cu tărie că acest regal muzical este un argument în plus în favoarea ideii că, în cotidianul marcat adesea de conflicte, cultura uneşte şi rămâne un simbol al aspiraţiei constante a umanităţii către un nivel superior, cel al convieţuirii paşnice”, a spus Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Republica Italiană, Malta şi San Marino.
Daniel Jinga: „Este pentru prima dată când o companie de operă din România ajunge pe una dintre cele mai titrate scene lirice ale lumii”
Daniel Jinga, managerul general al Operei Naţionale Bucureşti spune că este pentru prima dată când orchestra Operei Naționale susține un concert pe una dintre cele mai cunoscute scene din lume. Anul 2024 este considerat Anul Puccini, așa că, s-au regăsit și câteva dintre creațiile lui. Din repertoriu au făcut parte și lucrări ale lui George Enescu, Francesco Cilea, Gioachino Rossini, Tiberiu Brediceanu, Giuseppe Verdi, Vincenzo Bellini, Iosif Ivanovici.
„Este pentru prima dată când o companie de operă din România ajunge pe una dintre cele mai titrate scene lirice ale lumii. Opera Naţională Bucureşti are această onorantă ocazie de a prezenta un concert de gală dedicat Zilei Naţionale a României pe scena La Fenice, eveniment intitulat Stele ale Operei Româneşti la Veneţia. Concertul promovează mari interpreţi români de operă în faţa comunităţilor de români din afara graniţelor - Valentina Naforniţa, Ruxandra Donose şi Ştefan Pop - vedete ale artei lirice internaţionale cu o carieră impresionantă. Iată că artiştii români care au plecat din ţară pentru a-şi împărtăşi talentul lumii întregi au dorinţa de a reîntâlni publicul din rândul căruia au venit, fie că el se găseşte acasă sau în străinătate. Concertul de gală aduce astfel voci care strălucesc pe cele mai mari scene (Covent Garden, Staatsoper din Viena, Opera din Paris, Metropolitan Opera), cu un repertoriu accesibil publicului larg, ce conţine şi creaţii muzicale româneşti. A existat astfel o atenţie specială acordată alcătuirii programului care cuprinde lucrări de G. Enescu, G. Puccini, F. Cilea, G. Rossini, T. Brediceanu, G. Verdi, V. Bellini, Iosif Ivanovici, conţinutul lui marcând şi faptul că 2024 a fost cunoscut în întreaga lume ca Anul Puccini”, a declarat Daniel Jinga.