Organizaţia Mondială a Sănătăţii, anunț important despre COVID-19! Ce se întâmplă cu maladia care a făcut milioane de victime
Publicat pe 22.11.2023 la 07:05 Actualizat pe 22.11.2023 la 07:05
În cursul zilei de ieri, la patru ani de la apariția COVID-19, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătăţii au afirmat că maladia care a făcut milioane de victime şi a afectat puternic economia mondială rămâne o „ameninţare”.
- Anunț important al reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătăţii
- Ce se întâmplă cu virusul COVID-19
- Maladia a făcut milioane de victime
Pe data de 30 ianuarie 2020, COVID-19 a fost declarată urgență de sănătate publică de interes internațional. Până în prezent, 6.941.015 de persoane au murit din cauza epidemiei de coronavirus COVID-19, arată worldometers.info.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, anunț important despre COVID-19
Decesele cauzate de COVID-19 sunt un indicator cheie pentru a urmări evoluția pandemiei. Deși în ultima perioadă pare că virusul nu mai face la fel de multe victime ca la momentul apariției, iată că reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătăţii au afirmat că maladia care a făcut milioane de victime şi a afectat puternic economia mondială rămâne o „ameninţare”.
"Acest virus, SARS-CoV-2, circulă în prezent în toate ţările şi constituie în continuare o ameninţare. (...) Trebuie să rămânem vigilenţi, căci virusul circulă, evoluează şi se schimbă.", a avertizat Maria Van Kerkhove, cercetătoare a OMS responsabilă de lupta împotriva pandemiei, scrie antena3.ro.
Potrivit specialiștilor, în prezent există trei variante ale virusului COVID-19 (XBB.1.5, XXB.1.16 şi EG.5) care fac obiectul unei supravegheri sporite. O a patra (BA.2.86) urmează să li se alăture, chiar dacă nu prezintă o gravitate crescută a maladiei.
"Am constatat o creştere lentă şi regulată a depistării sale în lume", a punctat Van Kerkhove.
Cum afectează Covid-19 creierul
În urma unui studiu recent asupra impactului COVID-19 asupra funcționării creierului, specialiștii au ajuns la concluzii semnificative.
Potrivit informațiilor, infecția cu virusul SARS-CoV-2 generează modificări sau deteriorări cognitive la aproape un sfert dintre pacienții în vârstă. Cei care au suferit de această boală pot avea simptome precum tulburări de memorie și anxietate, arată rezultatele studiului.