Homepage »
Actualitate »
Stiri interne
»
Patriarhul Daniel, nefericit din cauza unor probleme de 300.000 de euro / Se leapădă de mănăstirea înglodată în datorii
Patriarhul Daniel, nefericit din cauza unor probleme de 300.000 de euro / Se leapădă de mănăstirea înglodată în datorii
De
Narcis Voica.
Publicat pe 04.10.2023 la 23:31
Actualizat pe 04.10.2023 la 23:31
Preafericirea Patriarhului Daniel este umbrită de un subaltern care a ridicat o mănăstire pe datorie și i-a tras țeapă constructorului, așa că, pentru a evita plata sumei de 300.000 de euro, șeful BOR a decis să bage în faliment lăcașul de cult.
- Patriarhul Daniel se leapădă de o mănăstire construită pe datorie
- Șeful BOR a cerut falimentul societății care administrează lăcașul de cult
- Patriarhia încearcă, astfel, să evite o executare silită, pentru un debit de 300.000 de euro
Recent, mai-marele Patriarhiei Române a cerut falimentul Mănăstirii Codru din Tulcea, alături de Episcopia Tulcea și o firmă de construcții care a obținut executarea silită pentru o datorie de 50.000 de euro și penalități de 250.000 de euro.
Firma a obținut executarea silită a mănăstirii după ce a demonstrat în instanță că Biserica Ortodoxă Română nu i-a plătit niciun leu pentru clădirile ridicate în urmă cu zece ani și că din cauza problemelor create de BOR a ajuns în pragul falimentului.
Alături de Mănăstirea Codru au fost obligați să plătească datoria de 300.000 și superiorii starețului, respectiv instituțiile conduse de episcopul din Tulcea și de Patriarhul Daniel.
Patriarhia Română a susținut că n-are nicio treabă cu mănăstirea clădită pe baza unei escrocherii, așa că, pentru a nu scoate bani din buzunar, s-a declarat victimă colaterală și a cerut falimentul societății care administrează lăcașul de cult. Pe de altă parte, reprezentanții mănăstirii au contestat executarea silită, susținând că respectivele clădiri au fost sfințite, așa că nu intră sub incidența legilor pământești.
Conform crestinortodox.ro, „Mănăstirea Codru a fost întemeiată la 8 septembrie 2000. În perioada 2000-2006 au fost executate: împrejmuirea terenului, un corp de chilii și o bucătărie de vară. S-au realizat, de asemenea, un Drum al Crucii și o Golgota pe panta dealului din apropiere, cuprinzând 14 statii, din care nouă paraclise de forma hexagonala cu trei pereti zidiți si trei pereti vitrați, acoperis dublu etajat și cinci paraclise (cinci statii) in corpul din vârful pantei, unde pe un panou au fost pictate Învierea și Înălțarea Domnului”.