Pensionarii români care vor primi mai repede pensia în luna octombrie. Decizia luată de Ministerul Muncii
Pensionarii din România vor avea banii virați mai devreme pe card, decât în lunile anterioare. Regula se aplică doar pentru persoanele care dețin un cont bancar, astfel că procesul va fi mult mai ușor de realizat.
- Pensionarii români care vor primi mai repede pensia în luna octombrie
- Decizia luată de Ministerul Muncii
Luna octombrie vine cu o surpriză pentru pensionarii români. O parte dintre ei vor primi mai devreme banii, în raport cu ceilalți, doar dacă dispun de un cont bancar. Decizia a fost luată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Pensionarii români care vor primi pensia mai devreme
În România, pensia de stat poate fi obținută de persoanele care îndeplinesc anumite condiții, în funcție de tipul de pensie la care au dreptul. Principalele categorii de pensii sunt: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.
Peste 2,6 milioane de pensionari vor primi pensia mai devreme în această lună. Cei care dețin un cont bancar vor avea banii virați începând cu vineri, 11 octombrie. În mod obișnuit, s-ar fi făcut în weekend, așa cum s-a procedat și în lunile anterioare.
Tipuri de pensii in România
Pensia pentru limită de vârstă
Aceasta este cea mai comună formă de pensie și se acordă persoanelor care îndeplinesc două condiții esențiale:
Vârsta standard de pensionare: În 2024, vârsta standard de pensionare este 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Vârsta pentru femei crește treptat, urmând să ajungă la 63 de ani până în 2030.
Stagiul minim de cotizare: Perioada minimă de contribuție la sistemul de pensii este de 15 ani pentru ambele sexe.
Stagiul complet de cotizare: Pentru a obține pensia integrală, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Pensia anticipată
Aceasta poate fi obținută de persoanele care doresc să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, cu până la 5 ani mai devreme, dacă au realizat un stagiu complet de cotizare mai mare cu cel puțin 8 ani decât stagiul complet cerut (adică minim 43 de ani de cotizare).
Pensia anticipată parțială
Similară cu pensia anticipată, însă persoanele care optează pentru aceasta nu îndeplinesc condițiile pentru stagiul complet de cotizare necesar pentru pensia anticipată. Aceasta se poate obține cu până la 5 ani înainte de vârsta standard, dar se aplică o penalizare procentuală pentru fiecare lună de anticipare, în funcție de anii de cotizare lipsă față de stagiul complet.
Pensia de invaliditate
Este acordată persoanelor care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă din cauza unor accidente, boli sau afecțiuni. Există trei grade de invaliditate:
Gradul I: Pierdere totală a capacității de muncă și necesitatea unei persoane care să asiste permanent.
Gradul II: Pierdere totală a capacității de muncă, dar fără a necesita o persoană de sprijin.
Gradul III: Capacitate redusă de muncă, dar cu posibilitatea de a lucra în condiții limitate.
Pentru a beneficia de pensie de invaliditate, este necesară evaluarea și încadrarea în gradul de invaliditate de către o comisie medicală specializată.
Pensia de urmaș
Este acordată soțului supraviețuitor, copiilor sau părinților unei persoane decedate care era asigurată sau pensionară. Beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite condiții:
Copiii au dreptul la pensie până la împlinirea vârstei de 16 ani (sau 26 de ani, dacă urmează cursuri școlare sau universitare).
Soțul supraviețuitor poate primi pensia de urmaș dacă are peste 55 de ani (femeile) sau 60 de ani (bărbații) sau dacă este invalid. De asemenea, soțul supraviețuitor poate primi pensia indiferent de vârstă dacă are în îngrijire copii minori.