Permisul auto ar putea fi obţinut de la 17 ani. Ce condiție ar trebui să fie îndeplinită
Dacă în prezent, după cum bine se știe, persoanele care au împlinit 16 ani pot obţine permisul de conducere pentru categoria B1, adică pot conduce doar autoturisme care nu dezvoltă mai mult de 20 de cai putere, pe viitor, adolescenții ar putea obține permisul de conducere categoria B, cu un an mai devreme, adică la vârsta de 17 ani.
- Minorii de 17 ani ar putea să șofeze pe străzile din România
- Ce condiție ar trebui să fie îndeplinită obligatoriu
A fost aprobat de Comisiile juridică și pentru apărare din Senat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani să conducă. Există însă câteva condiții pe care tinerii trebuie să le respecte pentru a șofa pe străzile din România, scrie antena3.ro.
Permisul auto ar putea fi obţinut de la 17 ani
Potrivit proiectului, adolescenții în vârstă de 17 de ani vor putea să conducă pe șosele din România, numai dacă vor fi însoțiți de un șofer cu experiență de cel puțin 10 ani, din aceeași categorie, respectiv B și BE.
”Este imperios necesară adoptarea unor măsuri pentru responsabilizarea tinerilor posesori de permis auto. O modalitate de a atinge acest obiectiv este reglementarea conducerii unui autovehicul din categoriile B şi BE de un minor de 17 ani asistat de o persoană care are permis de conducere din aceeaşi categorie de minimum 10 ani, accesul la obţinerea unui permis auto de la vârsta de 17 ani având ca rol principal responsabilizarea tinerilor, în vederea diminuării gradului de teribilism şi a conduitelor iresponsabile”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor, scrie sursa anterior menționată.
Însoțitorul va răspunde în fața oamenilor legii dacă minorul aflat la volan încalcă regulile de circulație
De asemenea, este important de știut că, potrivit noului proiect, care ar modifica și completa Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru modificarea şi completarea art.337 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, dacă minorul va încălca regulile de circulație, cel care va răspunde solidar va fi însoțitorul.
”Persoana care însoţeşte un minor care deţine permis de conducere valabil pentru categoriile B, BE şi conduce un autovehicul răspunde în mod solidar cu minorul aflat în culpă pentru încălcarea de către acesta a regulilor de circulaţie sau, după caz, pentru pagubele produse terţilor ca urmare a producerii unui accident de circulaţie. Considerăm că este o responsabilizare maximă a persoanei însoţitoare care va avea un rol determinat în educaţia rutieră a minorului de 17 ani. Considerăm că un conducător auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobândit destulă experienţă în conducerea unui autovehicul, în respectarea regulilor de circulaţie, dar şi în respectarea celorlalţi participanţi la trafic. Astfel, riscul producerii de accidente de către conducătorul auto începător scade semnificativ odată ce acesta capătă experienţă în trafic”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit sursei citate anterior.