Perseidele 2023. Când și unde poți vedea ”ploaia de stele căzătoare”?
Perseidele sunt un fenomen astrologic mult așteptat în timpul verii. Maximul său va fi în perioada 11-14 august și poate fi văzut de toți românii, mai ales în zonele cu cer curat, fără să fie luminile orașului.
- Când sunt Perseidele în 2023
- Unde poți vedea ”ploaia de stele căzătoare”
Perseidele reprezintă un fenomen mult așteptat în timpul verii. El trebuie să fie văzut măcar o dată în viață, astfel că te vei bucura de o priveliște pe cinste. ”Ploaia de stele” este un fenomen cosmic unde numeroși meteori vor lumina cerul.
Ce sunt perseidele
Perseidele sunt cunoscute în popor ca și „Lacrimile Sfantului Laurențiu” și vor lumina cerul în luna august în 2023. În noaptea dintre 12 și 13 august va fi atins punctul culminant. Totuși, dacă Luna plină va lumina puternic, meteorii vor fi văzuți mai greu.
Perseidele reprezintă un spectacol derulat pe cer prin apariția curentului de meteori. Stelele căzătoare au dat naștere și la multe superstiții, de-a lungul anilor, iar ideea de „stea căzătoare” este cunoscută de toată lumea. Pe cer este lăsată o urmă luminoasă fiind o particulă de sub 1 mm diametru. Aceasta prinde aerul când intră în atmosfera pământului și poate fi văzută cu ochiul liber. Fenomenul este denumit și meteor de către astronomi.
Unde se pot vedea perseidele
Particula de praf cosmic ce arde în atmosferă se numește meteoroid, iar piatra ce cade pe Pământ se numește meteorit.
Maximul acestui fenomen va avea loc pe 13 august. Pentru a te bucura de un spectacol pe cer va trebui să ne uităm pe cer în noaptea de dinainte, adică 12/13 august, dar și noaptea următoare, 13/14 august. Panta ascendentă și descendentă a maximului va fi în perioada de 11-14 august, iar cea mai bună observare este după miezul nopții și până dimineață.
Cel mai indicat este un loc cu cerul curat, fără alte lumini adiacente. În orașele mari nu se pot observa prea mulți meteori, astfel că cel mai bun loc este un câmp deschis, în mediul rural sau chiar la munte. Se pot vedea până la 100 de meteori pe oră.