Poliția Română trage un semnal de alarmă! A apărut o nouă metodă de înșelăciune
Poliția Română trage un semnal de alarmă! A apărut o nouă metodă de înșelăciune pe Internet. Românii trebuie să fie foarte atenți la escrocherii. Iată despre ce nouă metodă este vorba, dar și ce au transmis autoritățile!
- Poliția Română, avertisment important
- O nouă metodă de înșelăciune
Poliția Română trage un semnal de alarmă! O nouă metodă de înșelăciune
În contextul unei digitalizări accelerate și al unei dependențe crescute de tehnologie, Poliția Română ridică un steag roșu privind o tehnică de înșelăciune care câștigă teren rapid în rândul escrocilor: „spoofing-ul”.
Această metodă sofisticată se bazează pe apeluri telefonice frauduloase, prin care infractorii folosesc tehnologia Voice over Internet Protocol (VoIP) pentru a masca și a altera numărul de telefon afișat de apelant, inducând victimele în eroare și făcându-le să creadă că sunt contactate de la un număr legitim sau chiar de către o instituție oficială cunoscută.
„În România, a existat o campanie de tentative de fraudă, în care atacatorii au utilizat identitatea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), pentru a induce în eroare victimele şi a le determina să ofere informaţii personale sau financiare. VoIP este ca o conversaţie telefonică, dar, în loc să vorbiţi prin cablurile telefonice, vocea este transformată în date digitale care se transmit prin internet”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis de AGERPRES.
Având în vedere această nouă amenințare, cetățenii sunt îndemnați cu vehemență să fie extrem de prudenți, adică să evite divulgarea oricăror date personale sau financiare în urma unui apel telefonic neașteptat și, în special, să nu furnizeze informații sensibile, precum date de autentificare sau bancare.
De asemenea, în fața oricăror suspiciuni sau dacă sunt contactați de către cele ce par a fi entități oficiale, este esențial să verifice autenticitatea apelului prin contactarea directă a instituției respective, folosind numere de telefon sau adrese de email oficiale și verificate.
Cum este folosită această metodă de înșelăciune
Tehnologia VoIP, o inovație care permite efectuarea de apeluri folosind internetul în locul rețelelor telefonice tradiționale, devine astfel o unealtă dubioasă în mâinile escrocilor. Prin „CLI spoofing”, adică falsificarea informațiilor de identificare a apelantului, aceștia își ascund adevăratul număr, făcându-l să pară oficial sau de încredere.
Procesul implică captarea vocii, conversia acesteia în semnal digital și transmiterea pe Internet, urmată de reconvertirea în sunet la destinație, facilitând astfel comunicarea fără a dezvălui identitatea reală a apelantului.
„Această practică poate fi exploatată în scopuri frauduloase, de aceea este important să rămâneţi vigilenţi şi să verificaţi autenticitatea apelurilor suspecte. Pentru a vă proteja împotriva acestui tip de spoofing, Poliţia Română vă recomandă să fiţi prudenţi. Dacă primiţi un apel neaşteptat de la o instituţie, este bine să fiţi precauţi. Verificaţi informaţiile din mai multe surse. Încercaţi să verificaţi autenticitatea apelului printr-un canal de comunicare separat”, a transmis IGPR.
În această eră a informației, unde tehnologia ne conectează, dar ne și expune, vigilenta și informarea sunt cele mai puternice arme împotriva infractorilor cibernetici. Poliția Română continuă să lucreze pentru a contracara aceste scheme de înșelăciune și să protejeze cetățenii de potențialele pericole asociate cu noile tehnologii.