Postul Sfintei Marii 2022. Când sunt zilele cu dezlegare la pește
Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Marii a început, anul acesta, pe data de 1 august. Acaeastă sărbătoare amintește credincioșilor de postul pe care Fecioara Maria l-a ținut înainte de trecerea sa din această lume. Postul Sfintei Mării este unul dintre cele patru posturi care au loc pe dată fixă. Patriarhul României, Daniel, spune că oamenii trebuie să privească acest post ca pe o bucurie și un omagiu adus Sfintei Marii.
- Postul Sfintei Marii 2022
- Când sunt zilele cu dezlegare la pește
Postul Adormii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Marii este unul dintre cele patru posturi cu o durată mai mare din calendarul Creștin Ortodox. Ca durată, postul Adormirii Maicii Domnului este mai scurt decât postul Paștelui și postul Crăciunului.
Când sunt zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn în postul Sfintei Marii 2022
Postul Adormirii Maicii Domnului este un post aspru. Tipicul Mare bisericesc arată că în zilele de luni, miercuri și vineri nu se mănâncă nimic până la slujba Ceasului al IX lea (ora 15:00). După Ceasul al IX lea se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se mănâncă legume fierte fără ulei, iar sâmbăta și duminica se face dezlegare la ulei și vin. în această perioadă a postului Sfintei Marii este o singura zi în care se face dezlegare la pește și anume, Schimbarea la Față a Domnului, pe data de 6 august.
În aceste două săptămâni până la sărbătoarea de pe 15 August, cei care vor să țină postul cu sfințenie nu vor mânca deloc carne, ouă sau brânză şi vor participa la slujbe speciale. Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei.
Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august și durează 14 zile
Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august și durează 14 sau 15 zile, până la sărbătoarea Adormirii, pe data de 15 august. Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în sec. XII, la sinodul local din Constantinopol, ținut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi.
În dimineaţa zilei de 15 August, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi merg în cimitir pentru a tămâia mormintele.
În ziua de Sfântă Mărie este interzis scăldatul in apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă. În acest post nu se fac nunţi, sezonul se deschide după data de 15 august şi ţine până la intrarea în postul Crăciunului. Femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului în data de 15 August, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască bebeluşi sănătoşi.
Citește și Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului. Ce nu este bine să faci