Prețul gazelor crește de la 1 iulie. Ce sumă vor plăti românii, în plus, în urma majorării
Începând cu 1 iulie salariul minim a fost majorat, dar a apărut și un val de scumpiri. Prețul gazului a fost majorat cu 19% și românii vor plăti, în plus, aproximativ 10 lei / MWh. Nici carburantul nu a fost lăsat deoparte, iar plinul de motorină și benzină va costa cu 20 de lei mai mult.
- Prețul gazelor crește de la 1 iulie
- Ce sumă vor plăti românii în urma majorării
După ce salariul minim pe economie a crescut, au fost anunțate și câteva scumpiri începând cu 1 iulie. Românii vor plăti mai mult pentru gazele naturale și carburant.
Gazele s-au scumpit cu 19%
Începând de astăzi, salariul minim pe economie a fost majorat cu 284 de lei. Aproape două milioane de români vor primi această lună în plus la salariul lor, fiind echivalentul a 9,5 lei pe zi.
Odată cu 1 iulie au fost anunțate și câteva scumpiri. Pe lângă carburant și prețul gazului a fost majorat cu 19% în urma reglementărilor de distribuție pentru consumatorii de gaze naturale. Astfel, românii vor plăti în plus aproximativ 10 lei / MWh distribuit.
Benzina și motorina se scumpesc, după ce a intrat în vigoare majorarea accizei impusă de Guvern. Șoferii vor achita pentru un plin de carburant chiar și cu 20 de lei mai mult.
Prețul pentru motorina va crește cu 39 de bani pe litru, în timp ce prețul la benzină se scumpește cu 43 de bani pe litru.
Cotația IRCC scade de la 1 iulie
Indicele de referință pentru creditele românilor va scădea la de 5,90 la 5,86, astfel fiind o reducere de 7 lei. În ultimii doi ani IRCC s-a majorat încât ratele au ajuns să fie și cu 600 de lei mai mari.
IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) este un indicator folosit în România pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei cu dobândă variabilă, și a fost introdus ca alternativă la ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate). IRCC este calculat pe baza dobânzilor efective din tranzacțiile interbancare și reflectă mai precis costul creditului în condițiile pieței.
O creștere a IRCC duce la majorarea ratelor de dobândă pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, ceea ce înseamnă că debitorii vor plăti mai mult pentru creditele lor. Costurile mai mari ale creditului pot reduce capacitatea de cumpărare a consumatorilor și pot duce la o scădere a consumului, afectând economia.
Majorarea ratelor dobânzilor poate reduce accesibilitatea creditelor ipotecare, ducând la o scădere a cererii de locuințe și eventual la stabilizarea sau chiar scăderea prețurilor imobiliare.