Primele concluzii ale anchetei în cazul exploziilor de la Crevedia. Raed Arafat: "Scopul nu era stingerea incendiului de la cisternă..."
În cursul zilei de azi, în urmă cu puțin timp, în cadrul unei conferințe de presă, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a prezentat primele concluzii ale raportului în cazul exploziilor care au avut loc la Crevedia săptămâna trecută, sâmbătă, în urma cărora trei persoane au murit și alte 57 au fost rănite.
- Raed Arafat, despre primele concluzii ale anchetei în cazul exploziilor de la Crevedia
- Ce a declarat șeful DSU
În cadrul conferinței de presă, Raed Arafat a declarat că echipele de intervenție care au mers la fața locului, la exploziile din Crevedia, au descoperit că sunt probleme cu hidranții. Potrivit anchetatorilor, cel puțin unul dintre hidranți nu avea presiune.
Raed Arafat, despre primele concluzii ale anchetei în cazul exploziilor de la Crevedia
Raed Arafat a declarat că, în seara în care au avut loc exploziile din Crevedia, prima măsură a reprezentat evacuarea caselor din jur, punctând că primii șefi ai pompierilor au ajuns la locul intervenției la aproximativ o oră după ce a fost efectuat apelul la 112. Aproape 100 de apeluri la 112 ar fi fost făcute în urma deflagrațiilor din Crevedia.
"Conducerea intervenție este a pompierilor care au expertiză. Eu când am ajuns acolo, la aproximativ o oră, dispozitivul era stabilit, oamenii erau stabiliți, activitatea era în desfășurare, erau stabilite evacuarea și răcirea", a explicat Raed Arafat.
Ulterior, șeful DSU a dat detalii şi despre cine a coordonat intervenţia.
„Nu a venit doctorul Arafat, cum am auzit, care este medic, civil, şi a dat dispoziţii cum să stingă incendiul. Asta nu se face. Coordonarea şi conducerea intervenţiei se fac în comun şi împreună cu toţi colegii care sunt la faţa locului”, a mai afirmat Raed Arafat.
Raed Arafat: "Scopul nu era stingerea incendiului de la cisternă..."
Raed Arafat a explicat în cadrul aceleiași conferințe de presă că acţiunea de la Crevedia a avut o „abordate defensivă” al cărei rol a fost prevenirea extinderii incendiului.
„Scopul nu era stingerea incendiului de la cisternă, ci scopul era răcirea şi prevenirea răspândirii. (…) Era riscul ca gazul să continue să scape, pentru că e un gaz mai greu şi să producă alte evenimente. Aşa că aici abordarea era defensivă şi nu o abordare ofensivă”, a mai afirmat şeful DSU.