Produsele care ar putea să coste mai mult de la 1 septembrie, în România. Pe listă se află și țigările
Vești proaste pentru români! Anul ar putea să continue cu prețuri mai mari de la 1 septembrie 2023. Câteva produse ar putea să coste mai mult, în timp ce Guvernul pregătește ieftinirea alimentelor de bază. Pe lista produselor care ar putea să se scumpească se află și țigările.
- Prețurile ar putea să crească pentru trei categorii de produse
- Românii ar putea să plătească cu 10% mai mult
În timp ce Guvernul lucrează la o ordonanță de urgență menită să ieftinească alimentele de bază, precum ouăle sau laptele, alte produse considerate un ”moft” ar putea să se scumpească, începând cu data de 1 septembrie 2023.
Pe lista acestor produse se află și țigările, care au trecut prin două scumpiri în ultimul an. Ei bine, prețul acestora ar putea să se majoreze din nou.
Produsele care ar putea să se scumpească din 1 septembrie
Guvernul a făcut un anunț care ar putea să le creeze neplăceri românilor. Produsele care ar putea să se scumpească din 1 septembrie sunt sucurile, țigările și băuturile alcoolice. Acest lucru ar putea să se întâmple după ce ministrul Finanțelor a anunțat că intenționează să crească încasările la bugetul de stat, astfel că a ales aceste trei categorii de produse.
Potrivit Observatornews.ro, accizele pentru țigări, jocuri de noroc și băuturi non-alcoolice, precum sucurile, ar putea să crească cu 10%. De asemenea, aceleași scumpiri ar putea să se aplice și la restaurante sau vacanțe, deoarece TVA-ul din HORECA ar putea să crească de la 9% la 19%, ceea ce presupune ca oamenii care beneficiază de servicii să fie nevoiți să plătească mai mult.
Alte domenii care ar putea să fie afectate de scumpiri de la 1 septembrie sunt agricultura și construcțiile, unde românii ar putea să plătească cu 10% mai mult contribuția pentru sănătate. Acest lucru înseamnă că veniturile lor ar scădea cu aproximativ 400 lei.
Prețurile de pe litoral au crescut cu 30%
În urmă cu doar cinci zile, prețurile de pe litoral s-au majorat cu aproximativ 30%, atât la cazare, cât și la restaurante. Având în vedere faptul că a început sezonul din acest an, iar cererea a crescut, hotelierii și proprietarii de restaurante au majorat prețurile.
Astfel, turiștii plătesc chiar și cu 100 lei mai mult la cazare, iar la restaurant cu câțiva zeci de lei, în funcție de locația pe care o aleg. De asemenea, închirierea unui șezlong costă aproximativ 100 – 200 lei pe zi, în funcție de plajă sau stațiunea aleasă.