Profesorul Alexandru Rafila, despre transmiterea coronavirusului prin aer! „Și atunci iau următoarele măsuri”
Profesorul Alexandru Rafila face noi dezvăluiri legate de transmiterea coronavirusului prin aer. Acesta dă exemple de situații când trebuie luate următoarele măsuri.
- Profesorul Alexandru Raila explică posibilitatea răspândirii virusului în aer.
- Purtarea măștii de protecție și distanțarea socială pot ține situația sub control.
Conform Profesorului Alexandru Rafila, noul coronavirus nu este atât de ușor de transmis pe calea aerului. Acesta susține că aerosolii nu sunt principala metodă de răspândire a virusului, iar din acest motiv purtarea măștii sanitare și distanțarea socială respectată de cetățeni ar ține lucrurile sub control.
Întrebat despre posibilitățile de transmitere a noului coronavirus, prof. Alexandru Rafila explică faptul că atunci când apare o boală infecțioasă, apar și discuțiile despre toate modurile în care aceasta se poate răspândi. Prin urmare, s-au publicat multe articole științifice legate de posibilitatea infectării cu Covid-19 prin aerosoli, care sunt niște particule mai mici decât cele pe care le eliminăm în timp ce vorbim și care rămân în suspensie în aerul din încăpere.
Cu toate acestea, sunt prea puține cazuri cu infectări cu noul coronavirus pe calea aerului, ceea ce face această metodă una marginală. Aerosolii nu sunt principala situație în care virusul este răspândit, iar metodele de prevenție sunt cele impuse deja de autorități. Purtarea măștii sanitare și distanțarea socială ne ține departe de infecție și situația ar fi controlată.
„Chiar dacă există câteva cazuri care sunt documentate, nu reprezintă o cale principală de transmitere. Și consecințele, de exemplu, ale măsurilor pe care am putea să le luăm pentru evitarea oricărei transmitere prin intermediul aerosolilor pot să aibă un impact mult mai mare decât aerosolii în sine.”, a declarat prof. Alexandru Rafila pentru Digi24.
Acesta dă și un exemplu concret pentru a înțelege mai bine fenomenul. Dintr-o sută de îmbolnăviri cu Covid-19, doar unul este generat de aerosoli. În această situație, prof. Rafila sugerează că este mai bine să încetăm folosirea aparatelor de aer condiționat.
Este de reținut faptul că prof. Alexandru Rafila nu neagă posibilitaea transmiterii coronavirusului pe calea aerului, întrucât „în biologie nu o să spui niciodată că nu există chestiunea asta”, însă explică de ce această situație este mai rar întâlnită.
„Da, există, se poate să existe aerosoli care infectează dar numai unele persoane care au, știu eu o anumită predispoziție sau un număr mai mare de celule cu receptori specifici pentru virusul respectiv. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă concentrez pe această cale marginală de transmitere.”, a spus prof. Rafila.
Pentru a evita infectările cu Covid-19, specialiștii recomandă purtarea măștilor de protecție într-un spațiu înschis, respectarea distanțării sociale și igienizarea frecventă a mâinilor. Conform prof. Rafila, dacă respectăm acești pași, diferența va fi una semnificativă.
„Eu cred, și dovada este foarte clară – purtăm mască și stăm la distanță, ținem lucrurile sub control”, a mai declarat prof. Alexandru Rafila.