Provocarea de pe TikTok care pune sănătatea în pericol. Tot mai multe tinere se filmează mâncând lalele. Medicii trag un semnal de alarmă
Publicat pe 24.03.2025 la 18:58 Actualizat pe 24.03.2025 la 18:58
De câteva zile bune, o nouă provocare ce pune sănătatea în pericol a devenit virală pe TikTok. Tot mai multe tinere postează videoclipuri în care se filmează în timp ce mănâncă lalele, susținând că aceste flori sunt comestibile și că, în funcție de culoarea lor, gustul e diferit. Medicii trag un semnal de alarmă.
- Provocarea TikTok care îngrijorează medicii
- Tinerele se filmează mâncând lalele
- Ce riscuri există
În utima perioadă, tot mai multe tinere s-au filmat în timp ce mâncau lalele și au urcat filmulețele pe platforma TikTok. Trendul a devenit rapid popular, iar utilizatorii TikTok par să fie fascinați de ideea de a consuma flori.
Provocarea de pe TikTok care pune sănătatea în pericol
După ce tot mai multe tinere s-au filmat în timp ce mâncau lalele, medicii trag un semnal de alarmă. Potrivit specialiștilor, lalelele nu sunt comestibile și pot fi extrem de periculoase. Florile conțin substanțe toxice care pot provoca o serie de reacții adverse severe.
„Hai să mâncăm lalele. Ale mele sunt ofilite, dar mi-e jenă, pur și simplu mi-e jenă să le arunc. Trebuie să mănânc măcar una.(...) Alegem așa una mai mititică. Mie nici nu mi-a trecut măseaua azi și în loc de analgezic. Am ales un galbenă. Ca să înțelegeți ăsta e ultimult buchet pe care mi l-o dat bărbatul meu așa frumos și cred că e ultimul. Seamănă la gust cu ceva...am uitat cum se cheamă”, spune o tânără la TikTok.
Medicii spun că această practică îți poate pune în pericol sănătatea. Printre posibilele efecte secundare ale mâncatului de lalele se numără dermatite, iritații ale pielii, probleme gastrointestinale, și chiar șoc anafilactic în cazuri grave.
Consumul de lalele poate duce la intoxicații care necesită tratament medical de urgență.
„În general, lalelele au o toxicitate scăzută, dar în bulbi se găsește tulipalina, care este un alergen puternic, care în contact cu mucoasele poate provoca fenomene iritative gastro-intestinale mergând până la grețuri, vărsături, iritații plus dermatite de tip alergic. Iar în cantități mari pot duce la intoxicații. Folosești antialergice dacă ai o reacție alergică, dermatită alergică, dacă există fenomene iritative la nivel gastrointestinal se dau preparate care protejează mucoasa. În cazul în care există risc de intoxicație se elimină cât mai repede prin vârsături controlate. Tulipalina aceasta e un alergen puternic, poate să se ajungă la șoc anafilactic”, a explicat medicul toxicolog Marius Chipurici la Antena 3 CNN.
"Botox natural", secretul anti-rid care a devenit viral pe TikTok
Ultima obsesie a Generației Z pentru îngrijirea pielii este cât se poate de simplă: coji de banane.
Tendința, care a luat cu asalt TikTok, presupune frecarea interiorului unei coji de banană pe față pentru a obține un „efect Botox natural”.
Deși bananele conțin antioxidanți precum luteina, care pot lumina pielea, specialiștii sunt de părere că acești nutrienți nu pot fi absorbiți eficient prin aplicare directă.
@xvikts #fyp #eating #flowers #tulipanes ♬ Nocturne (Chopin) calm piano solo - もつ