Raed Arafat, despre obligativitatea certificatului COVID-19: "Nu putem vorbi de discriminare"
Ei bine, după ce a fost aprobată legea prin care certificatul verde va fi obligatoriu în anumite contexte, populația nevaccinată s-a simțit revoltată, argumentând că este o formă de discriminare. În urmă cu scurt timp, Raed Arafat a vorbit despre obligativitatea acestei măsuri.
- Raed Arafat, despre certificatul verde obligatoriu
- Populația nevaccinată se consideră discriminată
Raed Arafat a anunțat în urmă cu puțin timp noile măsuri în ceea ce privește valul 4 al pandemiei de coronavirus. Printre acestea se numără și obligativitatea certificatului Covid-19 în restaurante, la nunți și la activități în spații închise începând de luni.
Potrivit acestor măsuri de ultimă oră, populația nevaccinată asociază legea cu discriminarea, astfel şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a vrut să explice pe larg care au fost motivele pentru care s-a ajuns la această decizie.
Raed Arafat, despre certificatul Covid-19 obligatoriu
Invitat în cadrul unei emisiuni TV, Raed Arafat a fost nevoit să răspundă cetățenilor nemulțumiți de introducerea certificatului verde obligatoriu, care consideră această măsură, una disicriminatorie.
Ei bine, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a eliminat toate speculațiile, astfel pentru a nu lăsa loc de interpretare, a mărturisit că folosirea certificatului verde, prin care persoanele atestă că au fost imunizate împotriva COVID-19 pentru a putea intra în mai multe locuri, precum restaurante, dar și în localităţile cu incidenţă mai mare 3 la mia de locuitori, ne ajută să nu închidem economia.
"Subliniez că această hotărâre n-a impus restricţii. (...) În loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3-6 la mie s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţile economice să se desfăşoare cu anumit control sanitar aferent", a declarat, sâmbătă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Mai mult decât atât, Raed Arafat a declarat că este foarte greu să fie controlată respectarea măsurilor sanitare la unele evenimente precum nunţi, botezuri sau alte petreceri, astfel aceasta a fost una dintre cele mai optime măsuri, care îndepinea toate condițiile de siguranță.
"Asta înseamnă că nu putem vorbi de discriminare. (...) Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să fie una dintre cele trei condiţii", a adăugat şeful DSU.
La nuntă se intră cu certificatul verde
În ceea ce privește nunțile în județe unde rata de infectare depășește 3 la mia de locutori, aceștia vor putea fi prezenți la astfel de evenimente doar cu participarea a maxim 200 de persoane și cu asigurarea tuturor condițiilor de siguranță sanitară.
Mai mult de atât, invitații trebuie să prezinte la intrarea în restaurante certificatul verde din care reiese că s-au vaccinat sau că s-au testat, ori trecerea prin boală.