Răsturnare de situație în dosarul DIICOT al lui Tudor Constantinescu / S-a schimbat... modificarea
Milionarul Tudor Constantinescu, judecat într-un dosar DIICOT, a obținut anularea deciziei prin care se instituise sechestrul pe apartament, conturi și tablouri. Asta, în timp ce infracțiunile de care este acuzat se îndreaptă vertiginos spre... prescripție!
- Tudor Constantinescu se pregătește pentru achitare, în dosarul DIICOT
- Afaceristul și-a recuperat deja bunurile de 5,4 milioane de lei puse sub sechestru
- Inculpații și martorii au amânat de mai multe ori dosarul, care se apropie de termenul de prescripție
„Admite contestațiile formulate de contestatorii inculpați Constantinescu Tudor Mihai, Cartaş Mihaela Maria, Samson Mihai, Cucona Cristian şi Moroşan Mihail împotriva încheierii pronunțate în data de 18.04.2023 de Tribunalul București, Sec?ia I Penală în dosarul nr. 38372/3/2019/a4, desființează în integralitate încheierea contestată și rejudecând în fond: Respinge cererea PÎCCJ – DIICOT de luare a măsurilor asiguratorii cu privire la inculpaţii Constantinescu Tudor Mihai, Cucona Cristian şi Samson Mihai. Ridică măsurile asiguratorii instituite prin ordonanţele P.Î.C.C.J. – DIICOT – Structura Centrală cu nr. 763/D/P/2014 din datele de 13.11.2015, 27.11.2015 şi 02.12.2015 cu privire la conturile bancare şi sumele de bani aparţinând inculpaţilor Cartaş Mihaela Maria şi Moroşan Mihail. Definitivă”, a decis Curtea de Apel București.
În dosarul respectiv, magistrații de la Tribunalul București admiseseră cererea DIICOT, de luare a măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor inculpaților.
În cazul lui Tudor Constantinescu, s-a dispus sechestrul până la concurenţa sumei de 5.429.307 lei, asupra următoarelor bunuri: un apartament din Sectorul 1, patru tablouri, sumele de 30.000 lei şi 2.450 de dolari americani, precum și asupra celor trei conturi bancare deținute de afacerist.
Dosarul înregistrat la Tribunalul București în anul 2019 a început, efectiv, abia anul trecut, iar de atunci a fost amânat de mai multe ori, atât la cererea inculpaților, cât și din cauza unor martori, care nu s-au prezentat în fața instanței, pentru a fi audiați.
Conform legii, infracțiunea de care este acuzat Tudor Constantinescu, de constituire a unui grup infracţional organizat, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Tot legea prevede că termenul de prescripţie a răspunderii penale este de cinci ani, atunci când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani.
Conform DIICOT, Tudor Constantinescu ar fi coordonat „un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani prin desfăşurarea de activităţi comerciale prin diminuarea bazei impozabile cu ajutorul unor programe informatice de contabilitate ce permit ţinerea unei evidenţe contabile duble (una reală, în care sunt evidenţiate veniturile adevărate, şi una fictivă, ce reflectă venituri diminuate şi cheltuieli majorate, astfel încât baza de impozitare să fie diminuată)”.
„Acest program de contabilitate constă în existenţa a două registre de evidenţă contabilă de acelaşi tip, referitoare la aceleaşi bunuri şi valori: unul reflectă realitatea economică şi financiară a contribuabilului la care accesul este restricţionat şi unul falsificat, în care sunt înregistrate date şi operaţiuni ce relevă venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate şi banii încasaţi.
Programul era accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăţilor, care permite accesul în memoria fiscală a casei de marcat şi efectuarea unor operaţiuni de împărţire a produselor proprii, neîmbuteliate (produse zaharoase şi de patiserie obţinute la punctul de lucru din Bucureşti, ...., sector 6) care, cumulate, înregistrează o pondere mai mare în venituri şi nu sunt fiscalizate”, mai preciza DIICOT.