Răsturnare de situație în dosarul polițistului acuzat că vindea cocaină în timpul serviciului / Ce au cerut procurorii DIICOT!
Răsturnare de situație în dosarul „Droguri cu girofar”: procurorii DIICOT au cerut eliberarea din arest a unui inculpat, iar numele respectivului a dispărut din proces, în locul său fiind trimisă în judecată o femeie acuzată inițial de complicitate. Mai mult, conform instanței, polițistul traficant a căpătat, brusc, statutul de... martor!
- Procurorii DIICOT au cerut ca unul dintre inculpați să fie scos de urgență din arest
- Conform instanței, polițistul Remus Bertea are, mai nou, calitatea de martor
Dosarul în care polițistul brașovean Remus Bertea era acuzat de trafic de droguri, avea, în septembrie 2023, patru suspecți, iar conform DIICOT aceștia erau: „1. BERTEA REMUS, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc; 2. PĂDURE ANDREI-DANIEL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc; 3. CÎRJALIU SORIN-LIVIU, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc și 4. DAN MIRELA, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de droguri de mare risc”. Respectivii au fost arestați, la propunerea DIICOT, „pentru 30 zile începând cu data de 08.09.2023 şi până la data 07.09.2023 inclusiv”.
„Admite propunerea D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Braşov relativ la inculpatul Cîrjaliu Sorin-Liviu. În baza art 242 al 2 C.pr.pen dispune înlocuirea măsurii preventive a arestului preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, în perioada 06.03.2024-04.05.2024, faţă de inculpatul Cîrjaliu Sorin-Liviu. Impune inculpatului Cîrjaliu Sorin-Liviu ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte următoarele obligaţii: - să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura. - să nu ia legătura cu martorii Roşu Ionuţ Vasile, Ilaşcă Ştefan, Fulop Bogdan-Cristian, Ticuşan Andrei, Falup Pecurariu Sergiu-Bogdan, Bertea Remus şi Pădure Andrei-Daniel şi să nu comunice cu aceasta direct sau indirect, pe nicio cale”.
În timp ce solicita eliberarea lui Cîrjaliu, DIICOT a trimis în judecată dosarul de trafic de droguri, iar numele individului nu mai apare pe lista inculpaților.
Ce spuneau, în septembrie 2023, procurorii DIICOT care au cerut eliberarea din arest a lui Cîrjaliu:
„La data de 07.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciu Teritorial Brașov au dispus reținerea a 10 inculpați, în două cauze penale, privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, complicitate la trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără de drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Astfel, în prima cauză, s-a reținut că, în perioada decembrie 2022 – august 2023, inculpații au comercializat, în mod repetat și au intermediat comercializarea de droguri de risc, de mare risc și substanțe cu efecte psihoactive (canabis, ketamină, amfetamină și MDMA), cu sume cuprinse între 200 și 600 de lei, către consumatori de pe raza județului Brașov.
Din cercetările efectuate a reieșit faptul că inculpații, pe lângă modalitatea vânzării directe, au utilizat și o aplicație tip chat (metoda "dead drop"), în cadrul căreia a fost creat un grup dedicat persoanelor care doreau să achiziționeze, respectiv să comercializeze droguri de risc și de mare risc.
În cea de a doua cauză instrumentată, s-a reținut faptul că, în perioada decembrie 2022 – august 2023, inculpații au comercializat, în mod repetat și au intermediat comercializarea de droguri de mare risc (cocaină), cu sume cuprinse între 900 și 2.000 de lei, către consumatori de pe raza județului Brașov.
Din probatoriul administrat a rezultat și faptul că inculpații pentru a îngreuna descoperirea activității infracționale pe care o desfășurau, au racolat mai mulți consumatori, prin intermediul cărora au comercializat diverse cantități de droguri.
În cursul zilei de 07.09.2023, în cele două cauze, au fost puse în aplicare 29 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Brașov, fiind identificate și ridicate 25 grame de cocaină, o cantitate de MDMA , suma de 12.400 lei, mai multe cântare de precizie și grindere, precum și alte mijloace de probă.
A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov, cu propunerea de arestare preventivă a 8 dintre inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile”.
„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte De Casaţie Şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Braşov şi dispune arestarea preventiva a inculpaţilor: 1. BERTEA REMUS, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc prev. de art. 2 alin. 2 din Legea 143/2000. 2. PĂDURE ANDREI-DANIEL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc prev. de art. 2 alin. 2 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.P. (2 acte materiale). 3. CÎRJALIU SORIN-LIVIU, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc prev. de art. 2 alin. 2 din Legea 143/2000. 4. DAN MIRELA, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de droguri de mare risc prev. de art. 48 alin. 1 C.P. raportat la art. 2 alin. 2 din Legea 143/2000. pentru 30 zile începând cu data de 08.09.2023 şi până la data 07.09.2023 inclusiv”.