Ratele românilor vor crește. Indicele ROBOR a înregistrat o valoare record pentru ultimii nouă ani
Veste proastă pentru români. Ratele vor crește, asta după ce indicele ROBOT, folosit pentru calcularea dobâznilor variabile la creditele în lei, a urcat de la 4,68% la 4,70%. Astfel, el a întins un nou record, potrivit BNR.
- Indicele ROBOR are un nou record
- Vești proaste pentru românii cu credite în lei
Situația e delicată în ceea ce privesc ratele românilor în lei, asta deoarece ieri Banca Națională a României a anunțat că indicele ROBOR a crescut. El a ajuns să fie de 4,70%, de la 4,68%.
Indicele ROBOR a înregistrat un nou record
Potrivit experților, un asemenea nivel ROBOR la trei luni nu a mai fost din anul 2013, atunci când însă indicele era în scădere.
La începutul lunii martie a acestui an, indicele ROBOR era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la valoarea de 3,02%, iar la debutul lui 2021 el era de 1,98%.
Indicele ROBOT a crescut din ziua de 24 februarie, atunci când Rusia a declarat război Ucrainei. El era la data aceea de 3,61%, însă cu doar o zi înainte, pe 23 februarie, avea valoarea de 3,56%.
Cu cât cresc ratele românilor, după ce BNR a majorat dobânda-cheie
Ratele românilor vor crește din nou, după ce Banca Națională a României a majorat dobânda-cheie de la 2,5% la 3%. Astfel, ROBOT ar putea să ajunge la 6 procente până la finalul acestui an.
Ca un exemplu, rata unui credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, va crește cu 700 de lei. Din nefericire este a cincea majorare a dobânzii-cheie în doar șase luni, după ce BNR a încercat să țină în frâu acest indicator timp de doi ani.
Pentru cei care au credite luate începând cu luna mai a anului 2019, indicele interbancar IRCC îi va afecta, asta doarece vor fi nevoiți să plătescă cu 100 de lei în plus lunar pentru această rată. Excepție fac cei care au un credit cu dobândă fixă.
Tot mai mulți români au în ultima perioadă restanțe în ceea ce privește plata ratelor, iar deja aproape jumătate de milion de oameni se confruntă cu această problemă.
Specialișii spun că soluția e reprezentată de refinanțarea creditelor. Pentru români e o problemă uriașă dacă au credite în lei calculate în funcție de indicele ROBOR, căci de la o lună la alta ratele sunt mult mai mari.