Recensământul persoanelor și al locuințelor s-a încheiat. Se profilează o populație rezidentă înregistrată de 18,2 milioane locuitori
Din data de 31 mai 2022 și până la data de 31 iulie 2022 au avut loc interviurile față în față cu recenzorii, potrivit anunțului făcut de Institutul Național de Statistică (INS). Au fost vizați cei care nu s-au autorecenzat până acum sau nu au completat corect și complet chestionarele. Ieri, recensământul persoanelor și al locuințelor s-a încheiat. Se profilează o populație rezidentă înregistrată de 18,2 milioane locuitori.
- Recensământul persoanelor și al locuințelor s-a încheiat
- Se profilează o populație rezidentă înregistrată de 18,2 milioane locuitori
În săptămâna 14 - 20 martie, aproape 700.000 de români au completat formulare online. Din data de 15 mai, când recenzorii au mers din uşă în uşă, pentru etapa interviurilor faţă în faţă. Ieri a fost ultima zi.
Recensământul persoanelor și al locuințelor s-a încheiat
Profesorul Vasile Ghețău, implicat în acest proces, a fost cel care a oferie, într-un vast comentariu, date interesante despre recensământ, scrie stiripesurse.ro.
”Recensământul Populației și al Locuințelor 2021 și-a încheiat faza cea mai importantă – înregistrarea populației și locuințelor. După primele operațiuni de verificare, corectare și validare a chestionarelor vom cunoaște spre sfârșitul anului rezultatele provizorii. Din datele centralizate zilnic la Institutul Național de Statistică se poate contura, cu prudență și inerente estimări, o cifră fie și aproximativă a populației rezidente recenzate pe județe la sfârșitul ultimei zile de recenzare, duminică 31 iulie 2022. La fel de importante sunt învățămintele acestei ample operațiuni statistice naționale, atâtea cât pot fi desprinse din evoluțiile recenzării în lunga perioadă a acestei faze, de la 14 martie la 31 iulie 2022, dar și din evenimente și dezvoltări având legătură cu recensământul.”, a spus profesorul Ghețău.
Tot potrivit spuselor profesorului, pentru data de 1 decembrie 2021, cea de referință a tuturor informațiilor din chestionarele de recensământ, Institutul Național de Statistică a estimat o populație rezidentă de 19023542 locuitori.
”Numărul locuitorilor recenzați la terminarea perioadei de înregistrare, la 31 iulie, nu constituie însă cifra populației rezidente la data recensământului. Acolo unde se știe că recenzarea la domiciliu nu a acoperit toate locuințele, din rațiuni variate, Institutul Național de Statistică are instrumentele identificării persoanelor cu reședința obișnuită în țară (trăiesc aici) care nu au fost recenzate și includerii lor în populația rezidentă la 1 decembrie 2021.”, a mai declarat el, potrivit aceleiași surse.
Se profilează o populație rezidentă înregistrată de 18,2 milioane locuitori
Potrivit analizei profesorului Vasile Ghețău, Institutul Național de Statistică se află în faza de finalizare a celei mai dificile faze a Recensământului Populației și al Locuințelor 2021, operațiunea statistică cea mai importantă pe care a desfășurat-o și o desfășoară în ultimii 10 ani.
”Este de așteptat ca Institutul să comunice în zilele care vin starea recenzării populației la 31 iulie și pașii, operațiunile care vor fi desfășurate în continuare de verificare, corectare, validare a datelor înregistrate până la 1 august. Totodată, este de dorit ca Institutul Național de Statistică să informeze opinia publică aspra criteriilor, tehnicilor, instrumentelor și metodelor ce vor fi aplicate pentru recenzarea persoanelor cu reședința în România la data recensământului și nerecenzate din variate rațiuni. Opinia publică are dreptul la transparență totală și la asigurarea că toate informațiile personale vor fi folosite în deplină concordanță cu prevederile legale iar operațiunile vor urma numai criterii științifice aplicate cu scrupulozitate și responsabilitate. De asemenea, opinia publică așteaptă calendarul publicării rezultatelor recensământului, cele provizorii în primul rând și apoi cele finale.”, mai scrie profesorul în analiza sa.
Citește și Recensământ 2022. Trei cazuri în care poți primi amendă și care e valoarea ei