Reguli noi pentru voucherele de vacanță. Ce schimbări au apărut
Au apărut reguli noi în ceea ce privește acordarea voucherelor de vacanță. Guvernul a decis că o parte din tichete vor impozitabile, iar suma retrasă va merge către CASS. Totodată, o schimbare legislativă va face ca ele să fie doar pe suport electronic, fiind totul într-o continuă digitalizare.
- Reguli noi pentru voucherele de vacanță
- Ce schimbări au apărut
Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea pentru voucherele de vacanță a crescut, iar regulile cu privire la acordarea lor au fost schimbate de către Guvern.
Valoarea voucherelor de vacanță a fost majorată
Valoarea voucherelor de vacanță a crescut de la 1.450 de lei la 1.600 de lei pe an. Aceasta creștere va ajunge la stat, sub formă de CASS, în urma majorării taxelor. Începând cu acest an, Guvernul a decis ca o parte din tichete să fie purtătoare de contribuții la assigurările de sănătate. O altă modificare apărută a fost cu privire la acordarea lor. Înainte, toți bugetarii aveau dreptul la ele, dar acum le vor primi doar cei care au un salariu mai mic de 8.000 de lei.
Tichetele de vacanță pot fi emise pe card electronic sau prin intermediul unei aplicații mobile. În urmă cu două luni a fost adoptat un proiect de lege ce prevede posibilitatea de emitere și utilizare a voucherelor pe suport electronic virtual.
„În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni cu biletele de valoare. Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum şi unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual”, se arată în proiect.
Voucherele de vacanță se pot pierde
Românii care au primit vouchere de vacanță riscă să rămână fără ele. Acestea se folosesc o anumită perioadă de timp, apoi devin invalide și nu mai pot fi folosite.
Valoarea tichetelor este de 1.600 de lei pentru un angajat și sunt valabile timp de un an de la data alimentării pe suportul electronic. Dacă aveți vouchere de vacanță nefolosite din anul anterior, există șansa de a rămâne fără ele.
Ele se utilizează doar de către beneficiari, având actul de identitate valabil și doar pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate. În caz contrar, aceștia riscă amenzi usturătoare.
„Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.
Vânzarea voucherelor de vacanţă este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, transmite Ministerul Turismului.