Regulile pe care să le respecți la secția de votare. Ce nu ai voie să faci
Duminică, 24 noiembrie au loc alegerile prezidențiale în România, iae cetățenii vor merge la vot pentru a-și exercita dreptul democratic de a alege reprezentanții în structurile de conducere. Pentru a asigura un proces electoral corect, este esențial să se respecte regulile privind documentele necesare, confidențialitatea votului și comportamentul în incintă.
- Regulile pe care să le respecți la secția de votare
- Ce nu ai voie să faci
Românii sunt așteptați la secțiile de votare următoarele trei duminici la rând. Pe data de 24 noirmbrie și 8 decembrie au loc alegerile prezidențiale. Pe 1 decembrie se vor vota candidații pentru Parlamentul țării. Este important să respecți următoarele reguli pentru a asigura o desfășurare corectă și legală a procesului electoral.
Ce reguli se respectă la secția de votare
Asigură-te că ai la tine unul dintre următoarele documente valabile:
- Cartea de identitate sau cartea electronică de identitate;
- Buletinul de identitate (dacă este încă în termen de valabilitate);
- Pașaportul diplomatic, pașaportul de serviciu sau pașaportul simplu pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate.
Votarea are loc între ora 07:00 și 21:00. Dacă te afli în incinta secției de votare la ora 21:00, vei putea vota în continuare până la ora 23:59.
Este interzisă folosirea telefonului mobil pentru a face fotografii sau a înregistra în cabină. Păstrează liniștea și respectă indicațiile personalului electoral. Nu discuta cu alți alegători despre opțiunile de vot în incinta secției.
Votul este secret. Nu poți arăta altor persoane cum ai votat. După completarea buletinului de vot, acesta trebuie introdus în urnă, pliat astfel încât opțiunea să nu fie vizibilă.
Fiecare alegător poate vota o singură dată. Este strict interzis să încerci să votezi de mai multe ori. Dacă ai greșit completarea buletinului de vot, poți solicita un altul, dar doar o singură dată. Buletinul greșit va fi anulat.
Doar persoanele înscrise pe listele electorale permanente sau suplimentare au dreptul să voteze. Dacă nu te afli pe listă, vei fi înscris pe o listă suplimentară.
Alegătorii cu dizabilități pot solicita asistență pentru vot. Pot veni însoțiți de o persoană care să îi ajute să voteze, iar membrii biroului electoral trebuie să asigure accesibilitatea.
Observatorii acreditați și reprezentanții partidelor politice au dreptul să monitorizeze procesul de vot, dar fără a interveni sau a influența alegătorii.
Ce nu ai voie să faci în secția de votare
În România, legea electorală prevede sancțiuni severe pentru încălcarea regulilor în timpul alegerilor. Aceste sancțiuni sunt stabilite în Codul Penal și în legislația electorală, cum ar fi Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților și Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României. Printre ele se numără:
- înscrierea cu bună știință a unui alegător pe mai multe liste electorale sau înscrierea fictivă a persoanelor: amendă între 2.200 și 3.000 de lei
- continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei, inclusiv în ziua votului: amendă între 2.200 și 3.000 de lei
- comercializarea de băuturi alcoolice în timpul adunărilor electorale sau în ziua votării: amendă între 2.200 și 3.000 de lei
- interzicerea accesului în secția de vot a persoanelor autorizate: amendă între 600 și 1.000 de lei