Regulile pe care trebuie să le respecți atunci când tai porcul, ca să nu iei amendă. Recomandările specialiștilor
Tăierea porcului de Ignat este asociată cu o sărbătoare creştină. De exemplu, Crăciunul la români nu poate fi imaginat fără bunătățile preparate din carne de porc. Pe data de 20 decembrie, cu numai 5 zile înainte de Nașterea Domnului, se sărbătorește Ignatul (Sfantul Ignatie Teoforul), ziua în care oamenii sacrifică animalele pentru prepararea mâncărurilor tradiționale.
- Ce reguli trebuie să respecți atunci când tai porcul
- Ce trebuie să știe românii ca să nu ia amendă
- Recomandările specialiștilor
În satele din România, tăierea porcului este unul dintre cele mai vechi obiceiuri. Uneori, și la oraș, românii aleg să taie porcul şi să pregătească preparate tradiționale pentru Sărbătorile de iarnă. Regulile pe care trebuie să le respecți atunci când tai porcul, ca să nu iei amendă. Recomandările specialiștilor.
Ce reguli trebuie să respecți când tai porcul, ca să nu iei amendă
Potrivit recomandărilor făcute de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cetăţenii trebuie să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar. În felul acesta vor fi siguri că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală nu constituie un pericol pentru sănătate.
De asemenea, cei care aleg să taie porcul din propria gospodărie şi să îl consume în familie, fără să îi facă însă un controlul sanitar veterinar, poate fi sancționați.
Medicul veterinar trebuie să verifice animalul înainte de a fi sacrificat pentru a verifica starea de sănătate a acestuia, pentru da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol; dar și pentru a asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.
Până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ, nu consumați și nu preparați carnea. Această recomandare este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
Cât timp rezistă carnea de porc în congelator
Între 6 și 8 luni rezistă carnea de porc în congelator, însă există și situații în care poate rezista timp de un an. O bucată de carne mai mare care nu este secționată și nici afumată se poate păstra timp de un an. Dacă această perioadă este depășită, carnea poate să-și piardă din proprietăți și din gust.