Rezerviștii din două județe au fost chemați la unitățile militare. MApN a emis ordin de mobilizare
Ministerul Apărării Național a emis un ordin de chemare a rezerviștilor din Galați și Brăila, având în vedere că de pe 8 aprilie, a început un exercițiu de mobilizare. În ordinele de chemare, MApN specifică și faptul că rezerviștii care nu se prezintă pot să fie și amendați.
- Rezerviștii din două județe au fost chemați la unitățile militare
- MApN a emis ordin de mobilizare
La începutul acestei săptămâni, Ministerul Apărării Naționale a anunțat ca între 8 și 12 aprilie 2024 vor avea loc exerciții de mobilizare în Galați și Brăila. Rezerviștii din aceste două județe au fost chemați, iar cei care nu s-au prezent ar putea primi și amenzi.
Rezerviștii au fost chemați la unitățile militare
Rezerviștii din Galați și Brăila au primit prin poștă ordinele de chemare. Cei mai mulți spun că nici măcar nu fost anunțați din timp și s-au trezit din snin că trebuie să meargă la unitățile militare. Atunci când au primit ordinele de chemare, au aflat și că pot fi amendați dacă nu se prezintă, fiind vorba de sume cuprinse între 1.300 și 3.800 de lei.
„Ministerul Apărării Naționale continuă seria exercițiilor de rutină de tip MOBEX, pentru verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei și a teritoriului pentru apărare. (…)Exercițiile de mobilizare se planifică şi se organizează periodic în toate județele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfășurării acestora”, a transmis MApN.
Klaus Iohannis a cerut „consolidarea rezervei de personal militar”
În cadrul evenimentului „România-NATO, 20 de ani”, Klaus Iohannis a vorbit și despre importanța intensificării eforturilor pentru „a consolida rezerva de personal militar”, declarații pe care le-a făcut după ce rezerviștii din Galați și Brăila au fost chemați la unitățile militare.
„Apărarea cetățenilor noștri este una dintre obligațiile fundamentale ale statului român.Nu poate fi însă garantată siguranța oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea și perfecționarea militarilor noștri și pentru a crește nivelul de interoperabilitate cu forțele aliate”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cercului Militar Național, în cadrul evenimentului „România-NATO, 20 de ani”.