România a depăşit Grecia şi e la un pas de Portugalia şi Spania. Surprinzător?! De ce trăim mai bine decât în alte țări
România a depăşit Grecia și este doar la un pas de țări precum Cehia, Polonia sau Spania şi Portugalia. Așadar, țara noastră ocupă un loc fruntaș în clasamentul Eurostat la capitolul putere de cumpărare, deși a fost considerată una dintre cele mai sărace țări din întreaga Europă. Iată cum este posibil!
- Capitolul la care țara noastră excelează
- La ce se referă, de fapt, puterea de cumpărare
- Care este clasamentul
La capitolul putere de cumpărare, țara noastră a depășit deja Grecia. Luxembourg, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Suedia, Finlanda şi Franţa sunt țările care au o putere de cumpărare peste medie.
România a depăşit Grecia şi e la un pas de Portugalia
România s-a situat la 82% din media UE, peste Grecia (76%) şi foarte aproape de Portugalia (83%), Polonia (84%), Spania şi Cehia (85%), potrivit zf.ro. Consumul individual a variat anul trecut în Europa între 63% şi 146% din media UE.
Puterea de cumpărare a românilor creşte de la an la an. În anul 2019, țara noastră înregistra o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 5.881 euro. Se situa pe locul 32 în clasamentul european.
În luna ianuarie 2022, țara noastră s-a poziționat ca având cel mai mic cost al vieții între țările Uniunii Europene. Puterea de cumpărare pe cap de locuitor are o creştere nominală de la an la an în România.
La ce se referă, de fapt, puterea de cumpărare
Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au cel mai mare venit mediu net disponibil. La polul opus se situează țări precum Kosovo, Moldova și Ucraina. Puterea de cumpărare se referă cheltuielile legate de servicii, energie, concediu, transport sau utilități.
București ocupă primul loc în clasamentul puterii de cumpărare atunci când vine vorba despre țara noastră. Fără îndoială, izbucnirea războiului din Ucraina de la data de 24 februarie 2022 a influențat acest clasament.
În țările în care se înregistrează o creștere a prețurilor bunurilor sau serviciilor, puterea ei de cumpărare este una mai scăzută.