România se pregătește de noi scumpiri. Atacurile din Ucraina au dus la creșterea prețului la gaz cu 35 %. Barilul de petrol trece de 100 de dolari
Noi scumpiri pentru România și întreaga lume. Presa internațională anunță că atacurile Rușiei asupra Ucrainei au provocat o nouă creștere substanțială a prețurilor în cazul petrolului, gazelor și aurului. Joi, petrolul a depășit pragul de 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014 încoace. Gazele se scumpesc cu 35%, iar aurul a atins în această dimineață cel mai ridicat nivel din ultimul an.
- Barilul de petrol trece de 100 de dolari pentru prima dată din 2014.
- Gazele se scumpesc cu 35 %.
Declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina a dus la noi scumpiri îngrijorătoare, care se vor resimți și în România. Potrivit Reuters, prețul petrolului, al gazului și al aurului a crescut joi dimineață.
Noi scumpiri în România și în lume, în urma atacurilor Rusiei în Ucraina
Țițeiul Brent a atins un maxim de 101,34 dolari pe baril la începutul tranzacțiilor din Asia, cel mai înalt nivel din septembrie 2014, și era la 101,20 dolari pe baril la 04:23 GMT, în creștere cu 4,36 dolari, sau 4,5%.
"Anunțul Rusiei privind o operațiune militară specială în Ucraina a împins Brent-ul spre pragul de 100 de dolari/baril. Această incertitudine crescândă într-o perioadă în care piața petrolului este deja tensionată o face vulnerabilă, astfel că este probabil ca prețurile să rămână volatile și ridicate", a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de cercetare pe mărfuri al ING.
Rusia este al doilea mare producător de petrol din lume. Țițeiul rusesc se vinde în special către rafinăriile europene, Rusia fiind și cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Europa, asigurând aproximativ 35% din aprovizionarea acesteia. Prețul gazului a crescut cu 35% și a ajuns la 1400 de dolari pe mia de metri cubi.
Prețul aurului, cel mai ridicat din ultimul an
Tot joi dimineață, preţul aurului a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an. Faptul că Rusia a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, intensificând criza din Europa de Est, permite aurului să joace rolul său tradiţional de valoare de refugiu în perioade de turbulenţe geopolitice, potrivit Bloomberg.
„Acum pe pieţe are loc o fugă spre siguranţă iar singurul refugiu adevărat pare a fi aurul în timp ce pieţele crypto se prăbuşesc”, spune John Feeney, manager la dealerul australian de aur Guardian Gold Australia.
Astfel, preţul spot al aurului a crescut cu 2,1%, până la 1.949,03 dolari uncia, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna ianuarie 2021.