România, sfidată din nou de Austria. Ambasadoarea de la Viena, abesentă de la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis
După blocarea aderării României la spațiul Schengen, Austria sfidează din nou România. De data aceasta, ambasadorul de la Viena nu s-a prezentat la întâlnirea ambasadorilor în România ai statelor membre UE cu președintele Klaus Iohannis, după cum se observă într-o fotografie publicată de Administrația Prezidențială.
- Austria sfidează din nou România
- Ambasadoarea de la Viena nu a venit la întâlnirea cu Klaus Iohannis
O nouă sfidare a Austrie față de România. Ambasadoarea de la Viena în România a fost absentă la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. Într-o poză publicată de Administrația Prezidențială se observă că abasadorul Austriei lipsește de la această întâlnire oficială.
România primește un nou gest de sfidare din partea Austriei
Klaus Iohannis a organizat marți dimineață, de la ora 11, la Hotelul Athénée Palace Hilton, o întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Ununii Europene. Imaginile publicate ulterior arată că toți ambasadorii țărilor membre UE sunt prezenți, mai puțin ambasadorul austriac. Tot marți, șeful statului a declarat că se va continua procesul de soluționare diplomatică al situației dintre Austria și România.
Însărcinatul cu afaceri externe al Austriei a declarat că ambasadorul se află în vacanță în Austria, în contextul eșecului privind aderarea României la Schengen, ca urmare a votului Austriei și Olandei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Țările de Jos au făcut mențiunea că opoziția lor este doar față de accederea Bulgariei la spațiul de liberă circulație european.
Astfel, ca urmare a votului negativ din Consiliul JAI, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, l-a chemat în țară pe ambasadorul României în Austria, pe termen nedefinit.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
În comunicat se subliniază și că „potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”.
Scad relațiile bilaterale dintre țara noastră și Austria
Totodată, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat vineri că relațiile bilaterale dintre România și Austria vor scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că invocarea de către partea austriacă a problemei creşterii fluxului migraţionist, ca justificare a opoziţiei faţă de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă şi injustă.
„Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenţei unor relaţii diplomatice îndelungate, cu o tradiţie de peste 100 de ani, între ţările noastre, precum şi al cooperării bilaterale substanţiale în special în domeniul economic - Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi al doilea investitor străin pe piaţa românească”, a comunicat MAE.