Românii care nu trebuie să plătească rovinieta la mașină. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Rovinietă este taxa pe drum pe care șoferii trebuie să o plătească pentru a circula pe drumurile din afara orașelor. Există o categorie de români care pot conduce autovehiculul și fără achite taxa, conform Codului Rutier.
- Românii care nu trebuie să plătească rovinieta la mașină
- Ce condiții trebuie să îndeplinească
Rovinieta se plătește în momentul în care autoturismul circulă pe drumurile publice din afara orașului orașelor. Șoferii trebuie să aibă multă grijă când aleg să facă un drum mai lung, astfel, ei vor primi amendă. Cu toate că este o regulă bine-cunoscută, există o categorie de conducători auto care nu trebuie să plătească rovinieta.
Rovinieta este obligatorie pentru români
De-a lungul timpului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a făcut mai multe acțiuni pentru ca șoferii ce nu plătesc taxa de drum să fie amendați. S-au instalat camere speciale cu care ei pot să fie „prinși” și sancționați pentru nereguli.
Cu toate acestea, există și o categorie de șoferi care nu sunt obligați să plătească rovinieta pentru a merge pe drumurile României. Aceasta se poate elibera pentru o zi, o săptămână, o lună, 3 luni sau 12 luni, echivalentul unui an calendaristic. Totodată, prețul diferă în funcție de categoria mașinii, iar plata se poate face la Poșta Română, unitățile CNAIR sau benzinării, ultima locația fiind cel mai des aleasă de români.
Conducătorii auto care nu sunt obligați să plătească rovinieta
Conform Codului Rutier există o categorie de șoferi care nu vor plăti rovinieta, cât timp se vor încadra aici. Este vorba de posesorii de autovehicule înmatriculare cu numerele de culoare roșie, provizorii. Ei nu trebuie să plătească rovinieră și nu riscă nicio amendă din partea organelor specializate. Numerele trebuie să fie în perioada de valabilitate, nu să fie expirate.
În cadrul instituțiilor publice, mai există câteva categorii de autovehicule unde plata rovinietei nu este obligatorie. În această listă se încadrează următoarele. Pe lângă ele, tot aici se includ și mașinile adaptate pentru persoanele cu handicap și persoanele care le au în îngrijire.
- mașinile Ministerului Afacerilor Interne
- mașinile Ministerului Apărării Naționale
- Serviciile de ambulanță
- Serviciile pentru Situații de Urgență
- mașinile Serviciului de Protecție și Pază
- mașinile Serviciului de Telecomunicații Speciale
- mașinile Serviciului Român de Informații (SRI)
- mașinile Serviciului de Informații Externe (SIE)
- Societatea Națională de Cruce Roșie
- mașinile Administrației Naționale a Penitenciarelor și unitățile subordonate
- mașinile Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier
- Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România
- persoanele cu handicap care dețin un vehicul adaptat handicapului și persoanele care le au în îngrijire