Românii neasiguraţi, aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate! Anunț de ultimă oră: „Suntem cu toţii egali”
O veste de importanță majoră zguduie sistemul de sănătate din România, într-o mișcare ce promite să schimbe fundamental accesul la îngrijirea medicală pentru mii de cetățeni. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a făcut un anunţ surprinzător.
- Anunț important
- Românii neasigurați, egali cu cei asigurați
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a făcut un anunţ de ultimă oră privind egalitatea de drepturi în sistemul de sănătate al României.
Românii neasigurați, egali cu cei asigurați
Prin intermediul unui nou contract, persoanele neasigurate vor fi tratate cu aceeaşi atenţie şi vor avea aceleaşi drepturi ca şi cei asiguraţi începând cu data de 1 iulie 2024.
Valeria Herdea a subliniat importanța acestui pas către egalitate în sistemul medical, afirmând că fiecare cetățean are dreptul la îngrijire medicală de calitate, indiferent de statutul său de asigurare.
Contractul, care va intra în vigoare la începutul lunii iulie, va asigura că serviciile medicale vor fi disponibile pentru toți cetățenii, conform principiilor enunțate în Constituţie, care stipulează egalitatea.
„Să ştiţi că în sistemul medical, întâmplător sau nu, există şi bani. Unul dintre lucrurile pe care mi le doresc este să ajutăm medicii să găsească acei bani şi să poată să-şi dezvolte serviciile. La 1 iulie 2023, contractul nou pentru care s-a muncit de la Colegiul Medicilor, dar eram pe partea cealaltă a mesei, şi-a propus să aducă şi serviciile în atenţia noastră şi să poată fi remunerate. Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult", a anunţat Valeria Herdea în întâlnirea de lucru organizată la Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, potrivit stiripesurse.ro
Cine va fi sprijinul financiar
De asemenea, Valeria Herdea a adus în discuție promisiunea Băncii Mondiale că va sprijini financiar aceste servicii pentru persoanele neasigurate, subliniind că fondurile există și trebuie direcționate eficient către sistemul de sănătate.
„Haideţi să vă spun cum stăm. Avem la acest moment 10.070 de medici aflaţi în contract, medici de familie aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în asistenţa medicală de ambulatoriu 3.473 de contracte avem, în asistenţă de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342 (...). La capitolul în care lucrăm noi, cei mai mulţi, prezenţa medicului de familie, arată aşa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistenţă medicală - 1.043 de localităţi cu deficit din punct de vedere al prezenţei medicului de familie. Cifrele sigur că pot continua şi am să vă mai spun ceva. La acest moment am cerut 90 de miliarde de lei, am obţinut 62 (miliarde, n.r.), la bunuri şi servicii avem 44,5 miliarde, 30% la spital, 8% la medicina de familie, 6% la ambulator, 1% la stomatologie. Avem în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate 17 programe curative. Programele de prevenţie sunt la Ministerul Sănătăţii", a mai arătat Valeria Herdea, potrivit agerpres.ro.
Acest anunț reprezintă o evoluție semnificativă către asigurarea unei îngrijiri medicale echitabile pentru toți românii, indiferent de statutul lor de asigurare.