Românii nu mai trebuie să își monteze repartitoare de căldură până în 31 decembrie. Care este noua dată în care vor deveni obligatorii
Românii au primit, în urmă cu ceva timp, vestea că vor fi obligați să își monteze repartitoare de căldură până în data de 31 decembrie 2022. Ei bine, se pare că lucrurile se schimbă, astfel că a fost emis un nou termen limită pentru persoanele care beneficiază de încălzire centralizată în apartamente. Iată noua dată de la care vor deveni obligatorii.
- S-a schimbat data limită pentru montarea repartitoarelor de căldură
- Care este noul termen de la care vor deveni obligatorii
După mai multe discuții despre acest subiect, legea care prevede obligativitatea montării repartitoarelor de căldură a fost amânată. Primul termen a fost anunțat până în data de 31 decembrie 2022, însă se pare că oamenii au primit timp la dispoziție pentru acest lucru. Așadar, a fost transmis cea de-a doua dată limită de la care acestea vor deveni obligatorii.
S-a schimbat data de la care repartitoarele de căldură erau obligatorii
Guvernul a schimbat data limită pentru montarea repartitoarelor de căldură, pentru românii care beneficiază de sistem de încălzire centralizat, conform prevederilor legii eficienței energetice. Conform anunțului făcut de deputata USR și vicepreședintele Comisiei pentru industrii și servicii, Cristina Prună, a fost depus un amendament care prevede amânarea termenului limită pentru montarea acestora.
Pentru că beneficiile repartitoarelor de căldură nu au fost stabilite în mod exact, montarea acestora nu a ajuns, încă, la final. Din acest motiv, termenul limită a fost amânat pentru data de 31 decembrie 2023, pentru ca oamenii să aibă suficient timp să se informeze. Amendamentul depus a fost adoptat de Parlament.
”Am stat de vorbă în ultimul an cu zeci de președinți de asociații de bloc care mi-au explicat de unde vine reticența montării acestor repartitoare. Am aflat că au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile și repartizarea agentului termic. Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute, am înțeles că repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi nu răspund acestei nevoi. E necesară o discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”, a transmis Cristina Prună pe Facebook.
Ce costuri presupune montarea repartitoarelor
Românii trebuie să își plătească repartitoarele de căldură, astfel că prețul pentru unul pornește de la 70 lei. Dacă oamenii vor să își monteze și un robinet de reglare, ei bine, atunci prețul crește până la minim 125 lei. Acestea vor deveni o adevărată investiție pentru oamenii cu apartamente mari și cu mai multe calorifere în locuință.