Românii riscă amenzi de până la 10.000 de lei dacă nu vor respecta legea. Ce presupune noua modificare legislativă
Se anunță schimbări majore la nivelul Uniunii Europene. Deșeurile textile vor urma să fie colectate selectiv odată cu 1 ianuarie 2025, iar în caz contrar, amenzile pot fi ursturătoare, aplicate comercianților.
- Românii riscă amenzi de până la 10.000 de lei dacă nu vor respecta legea
- Cum presupune noua modificare legislativă
Românii riscă să primească amenzi usturătoare dacă nu vor respecta schimbarea legislativă propusă de Uniunea Europeană. Începând cu anul 2025, va se implementa o nouă lege cu privire la deșeurile textile. Ele vor fi reciclare în containere speciale amenajate, la fel cum există și pentru metal, sticlă sau hârtie.
Românii riscă să primească amenzi usturătoare
Uniunea Europeană pune mult preț pe mediu, astfel că urmează să se implementeze o nouă lege din anul 2025. Deșeurile textile nu vor mai exista, fiind reciclate așa cum se întâmplă cu alte obiecte din sticlă, hârtie sau metal.
Schimbarea legislativă îi vizează și pe producători care vor trebui să recicleze deșeurile. O analiză a constatat că 95% dintre deșeurile textile sunt aruncate sau incinerate.
La nivelul Uniunii Europene se aruncă tone de haine, astfel că există un grad mare de poluare. Acestea urmează să fie aruncate într-un container special de gunoi, la fel cum se întâmplă cu obiectele din alte materiale.
„Primăriile vor trebui să adauge în ciclul de colectare separată şi această nouă componentă, companiile vor trebui să asigure predarea separată a acestor categorii de deşeuri. Deşeurile textile reprezintă o provocare în ceea ce înseamnă reciclarea din cauza multitutidinii de materiale compozite care alcătuiesc produsul”, este mesajul transmis de Andrei Corlan, comisar general al Gărzii de Mediu, conform Observator.ro
Amenzile pot ajunge la 60.000 de lei
Odată cu legea impusă din anul 2025, producătorii de haine vor fi obligați din lege să semneze un contract cu o firmă de colectate, pe cheltuială proprie. În caz contrar, riscă menzi cuprinse între 5.000 și 60.000 de lei.
„Încă de la început deşeurile textile au fost reciclate, puse separat, şi apoi date către o firmă care se ocupă de asta. Poate să varieze între câteva sute de euro şi dus câte o mie. Am colaborat cu o şcoală care a luat diferite deşeuri textile pentru proiecte cu copiii au mai fost date pentru umplut diverse obiecte, perne”, a declarat Emilia Tudoran, designer vestimentar, conform sursei citate.