Românii, ținta atacurilor cibernetice. Pe ce link-uri nu trebuie să dai click dacă le primești pe Facebook
Românii au ajuns, din nou, ținta atacturilor cibernetice, care pot să aibă efecte devastatoare asupra dispozitivelor lor. Din acest motiv, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a tras un semnal de alarmă și le-a transmis oamenilor pe ce link-uri să nu dea click, după ce acestea au împânzit platforma Facebook.
- Hackerii au lansat atacuri cibernetice în România
- Ce trebuie să faci ca să nu pici în plasa lor
Hackerii lansează de multe ori atacuri cibernetice, iar ținta acestora sunt rețelele de socializare. De această dată, utilizatorii primesc un link care are scopul să îi facă curioși să îl acceseze, iar ulterior dispozitivele lor au de suferit. Ca să nu devină victimele lor, DNSC a transmis câteva recomandări, care o să le salveze conturile.
Românii au devenit ținta atacurilor cibernetice din nou
Nu de puține ori s-a întâmplat să primești un mesaj cu un link și un text care îți stârnea curiozitatea, însă fără să știi, de fapt, ce se ascunde în spatele lui. Ei bine, aceste mesaje vin din partea hackerilor care au pus stăpânire pe conturile de socializare ale utilizatorilor, iar astfel le trimit în numele lor, pentru a face situația mai credibilă.
De această dată, mesajele conțin textul ”Uite ce postează aceată femeie despre tine”, sau ”Tu ești în videoclip”. În acest fel, hakcerii speră ca utilizatorii să acceseze link-ul, iar astfel să preia controlul asupra contului lor de socializare, dar și dispozitivului. Acest lucru poate să fie periculos, mai ales atunci când pe dispozitivul respectiv sunt instalate aplicații bancare. Așadar, DNSC a transmis un avertisment în acest sens.
”Încep să reapară mesajele-capcană de tipul 'TU EȘTI ÎN ACEST VIDEOCLIP', iar campania malițioasă se propagă prin intermediul mesajelor pe social media, preponderent pe Facebook. Citiți cu atenție orice mesaj conține link-uri sau atașamente, înainte de a face orice acțiune!”, a transmis DNSC.
Ce trebuie să faci ca să nu cazi în plasă
Oamenii au nevoie să conștientizeze existența acestui pericol, însă mai important de atât este să știe ce trebuie să facă ca să îi țină la distanță pe hackeri. Dacă ai dat click pe link, cea mai eficientă metodă este să îți creezi autentificarea cu doi factori. Ulterior, este util să verifici eventuale schimbări în dispozitiv care nu au fost făcute de către tine. La urmă, o aplicație antivirus poate să fie eficientă.