Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Românii vor avea o nouă taxă de plătit care se va regăsi pe factura de electricitate. Presupune contribuția CID care este o finanțare a sprijinului pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de cabon. Cât timp plafonarea prețurilor este în vigoare, clienții nu o vor avea de achitat.
- Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare
- Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Se anunță vești proaste pentru români începând cu luna octombrie. Furnizorii de energie electrică vor adăuga o taxă care va fi găsită pe factura dedicată tuturor consumatorilor, atât cei casnici, cât și noncasnici.
Românii vor plăti o nouă taxă din luna octombrie
Furnizorii de energie electrică din România au implementat o nouă taxă care va fi regăsită pe factură, începând cu 1 octombrie. Este denumită contribuție CID și prevede finanțarea unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon. Prețul este de 0,000128 lei/kWh inclusiv TVA, iar pe factură va apărea suma de 4,5 bani pentru un consum lunar de 300 de kWh.
Până la 1 aprilie 2025, perioada în care este în vigoare plafonarea prețurilor de energie, taxa va fi plătită de furnizori și nu se clienți. După această perioadă, românii vor fi nevoiți să o achite în cuantumul final. Această lege a adus nemulțumiri ale furnizorilor și au cerut modificări pentru a schimba prețul plafonat.
Contribuția CID a fost implementată de Guvern, în cadrul unui hotărâri adoptată în luna aprilie, făcând parte dintr-o schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție regenerabilă.
ANRE este de acord cu implementarea taxei
ANRE a declarat că această taxă va crește capacitatea de producție a energiei regenerabile a țării cu câteva mii de MW. Astfel contribuie la presiunea de prețuri și costurile pentru energia angro vor rămâne scăzute.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a anunțat că furnizorii de energie sunt obligați să arate pe factură noua taxă definită ca și contribuția CFD. Măsura vine ca și „introducerea unei noi componente în preț nu se poate realiza în absența amendării” ordonanțelor existente ale Guvernului.
Consumatorii industriali nu sunt mulțumiți de noua taxă apărută, considerând că „în cazul clienților energointensivi, contribuția determină un impact negativ în cashflow-ul acestora, cu consecințe nefaste și asupra mediului de afaceri.”
Reprezentanții mediului de afaceri consideră că e nevoie de o abordare echitabilă cu privire la noile taxe. Primele facturi care vor apărea având contribuția CFD vor fi în luna noiembrie 2024.