Românii vor primi ajutor de la stat pentru facturile uriașe la energie și la gaze. Subvențiile se acordă doar pe perioada de iarnă, în funcție de consum
Veste bună pentru români! Știm cu toții că în ultimele zile s-a discutat intens despre problema facturilor la energie electrică, astfel unii oameni chiar au primit facturi de multe zeci de ori mai mari decât în mod normal. Oamenii s-au revoltat, astfel s-au făcut auziți până în rândul autorităților. Pin urmare, statul a hotărât să acorde subvenții românilor pe perioada de iarnă, totul în funcție de consum.
- Românii primesc subvenții de la stat
- În funcție de ce aspect sunt acordate
Facturile la energie electrică au explodat în ultima perioadă, și asta după ce și prețul a crescut. Fiecare român decis să beneficieze de astfel de servicii și care și-a asumat un astfel de contract nu are ce face decât să plătească ceea ce i se cere, deși revolta a ajuns la cote maxim. Ei bine, la doar câteva săptămâni după ce a spus că plafonarea prețurilor nu este posibilă, premierul s-a răzgândit.
Care sunt românii care vor fi ajutați să își achite facturile uriașe în această iarnă și în ce condiții vor fi sprijiniți de stat
Problema facturilor a devenit una națională, astfel sute de români încă se confruntă cu aeasta. Mai mult decât atât, există persoane care au primit facturi cu mult mai mari decât în mod normal, asta datorându-se faptului că funizorul a estimat un consum cu mult peste cel adecvat.
În urmă cu scurt timp, premierul a luat o nouă decizie, astfel s-a grăbit să o facă publică, tocmai pentru a elimina pe cât de mult posibil problema cu care românii se confruntă. Potrivit anunțului făcut de către Florin Cîțu, aceștia vor primi ajutor de la stat pentru facturile uriașe la energie și la gaze.
Din nefericire, nu toți românii vor beneficia de această măsură, ci doar cei care nu consumă prea mult. Subvențiile vor fi acordate numai pe perioada de iarnă, în lunile noiembrie-martie. Noua decizie ia în calcul ca la gaze un sfert din factură să fie acoperit de stat, iar la curent să exista o reducere, însă în funcție de contractul semnat cu furnizorii.
”Abia acum am început să ne uităm și la această soluție, avem deja soluții pentru compensare și asta voiam să avem. Să ne asigurăm că, în special clienții non-casnici și casnici, IMM-urile și persoanele fizice, nu vor plăti toată factura în această iarnă. Pentru mine este foarte important să nu distorsionăm foarte mult piața”, a declarat Florin Cîțu.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu este de acord cu plafonarea prețurilor la facturile de curent
În ceea ce privește plafonarea prețurilor, încă mai există discuții. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă cu tărie că nu este de acord cu plafonarea prețurilor și că este adeptul compensațiilor la factură.
De asemenea, trebuie spus și faptul că Virgil Popescu declară că față de anul trecut, scumpirile nu vor fi de 100%, însă la media prețului de 80% se va adăuga, în funcție de condițiile contractului, un ados de 20 sau chiar 30%.
Mai mult decât atât, pentru că prețul la cărbune a crescut de la 22 de euro la 55 de euro, Popescu spune că trebuie să ne așteptăm și la alte scumpiri pe viitor, căci acesta nu va fi singurul prag prin care vom trece și din cauza căruia vom plăti mai mult la facturile de energie electrică.
”Îi asigură pentru suportul diferenței între prețul mediu ponderat din piață minus cel mai mic preț din piață. Și aici trebuie spus încă un lucru. Cel mai mic preț din piață, la această oră, este prețul reglementat la data de 31 decembrie 2020, adică un ajutor suficient de mare și vorbim estimativ de 5.172.193 de gospodării la gaze naturale. Este un procent fix de 25% din factură. Aproximativ 5.800.000 de români care vor beneficia de această subvenție”, a declarat Virgil Popescu.
În urma unor statisticilor oficiale, aflăm cu părere de rău că energia electrică s-a scumpit cu 25% în ultimul an, iar gazele naturale cu 20%. Până la sfârșitul anului, însă, ANRE a anunțat o dublare a facturilor la gaze iar unii furnizori au trimis oferte noi de majorare a prețurilor la energia electrică, chiar și cu 65% din această toamnă.