Românul care a trăit 185 de ani și povestea cuplului care a stat căsătorit 147 de ani. Cum a fost posibil
Vârstele care depășescu cu mult peste 100 de ani, și care au fost înregistrate de-a lungul timpului sunt un subiect extrem de disputat. Mirajul vieţii eterne i-a fascinat mereu pe oameni, și diverse izvoare istorice arată că au existat români care au trăit chiar și peste 150 de ani. Românul care a trăit 185 de ani și povestea cuplului care a stat căsătorit 147 de ani. Cum a fost posibil.
- Românul care a trăit 185 de ani și povestea cuplului care a stat căsătorit 147 de ani
- Cum a fost posibil acest lucru
În timp ce unii cred că există români care au trăit și peste 150 de ani, sunt alții care cred că nu e real, și că e doar o poveste frumoasă, care are la bază exagerări sau pur şi simplu erori cauzate de lipsa unei evidenţe corecte a populaţiei.
Românul care a trăit 185 de ani și povestea cuplului care a stat căsătorit 147 de ani
Profesorul de istorie Mircea Rusnac, autorul blogului Istoria Banatului, a studiat şi el fenomenul şi spune că toate aceste relatări pot fi privite scepticism, însă nu trebuie negate în totalitate.
“Între aceştia s-au aflat şi o serie de bănăţeni şi arădeni, chiar dacă putem emite unele dubii legate de veridicitatea vârstelor care au fost vehiculate. Lipsa unor evidenţe clare ale populaţiei, neîntocmirea actelor de naştere şi în general ignoranţa existentă în acele veacuri puteau contribui cu uşurinţă la umflarea acestor vârste până la cote neverosimile. În orice caz, oamenii respectivi au trăit foarte mult, fapt cu atât mai lăudabil, cu cât cunoaştem cât de instabile erau acele perioade, marcate de războaie, molime şi dificultăţi multiple”, spune Rusnac, potrivit adevarul.ro
În anul 1968, într-un articol care a fost publicat în Magazin istoric, Ştefan Meteş povestește mai multe cazuri de români care ar fi trecut cu mult de vârsta de 100 de ani.
“Din vremea guvernării generalului Marcy se menţionează, în Banat, un oarecare Ciortan Petruţi (Czartan Petracz), care a murit la 1724, în oraşul Caransebeş, în vârstă de 185 de ani. în acel timp, fiul său din a treia căsătorie avea 90 de ani”, scrie Meteş.
De asemenea, a vorbit și despre povestea cuplului care a stat căsătorit 147 de ani.
“În mănăstirea Kukus din Cehoslovacia se află o pictură în ulei care reprezintă un bărbat şi o femeie, foarte bătrâni. Pictura are următoarea inscripţie în limba germană: Iovas Rovin, de 172 de ani, şi soţia sa Sara, de 164 ani, de rit grecesc, căsătoriţi de 147 de ani, cu copii adevăraţi, 2 băieţi 3 fete încă în viaţă, cel mai tânăr băiat de 116 ani, şi acesta are 2 strănepoţi unul de 35 de ani şi altul de 27 de ani; zugrăvit în 25 august 1728. În anul 1731, amândoi erau încă în viaţă. În mai 1912, am văzut personal, în cabinetul medicului dr. Virgil Budinţian din Caransebeş, alte două tablouri, care înfăţişau pe cei doi soţi în port naţional bănăţean. Pictura aparţinea altui pictor german, care reda pe scurt în limba germană, biografia celor două personaje, dar întrucâtva deosebită de aceea existentă la Kukus. Sara a trăit mult timp după moartea soţului ei”, arată, în 1968, Ştefan Meteş, în articolul din "Magazin istoric", potrivit aceleiași surse menționate anterior.
Citește și Moneda de 5 bani care se vinde cu o avere pe OLX. Dacă o ai, te îmbogățești