S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incidentului de la spitalul Târgu Cărbunești. Reacția Colegiului Medicilor: ”Sistemul medical își arată limitele”
În urma incidentului din această dimineață de la Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești, suport COVID-19, oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Mai mult decât atât, după oprirea instalației de oxigen și decesul a două persoane, Colegiul Medicilor a reacționat.
- Managerul spitalului spune că unitatea nu are senzori de oxigen.
- Colegiul Medicilor este de părere că sistemul medical este în colaps.
După încă o altă tragedie produsă în spitalele din România, pe fondul unei infrastructuri vechi și a suprasolicitării date de pandemia de coronavirus, incidentul de la spitalul din Târgu Cărbunești a scos la lumină alte nereguli. Pe lângă acest aspect, polițiștii s-au autosesizat în cazul celor două decese și au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
„La data de 22 octombrie, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj - Serviciul de Investigații Criminale s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, după ce două persoane de sex feminin, de 76 și 55 de ani, ambele din orașul Rovinari, internate în secția ATI a Spitalului Târgu-Carbunești, au decedat. În cauză, a fost întocmit dosar penal, care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești, urmând a fi înaintat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova”, au declarat reprezentanții IPJ Gorj, informează stiripesurse.ro.
Dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incidentului de la spitalul Târgu Cărbunești
Conform managerului Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen. Însă, deși nu este dotată cu aceste dispozitive, acesta a ținut să menționeze că cei la ISU, care controlează din trei în trei ore concentraţia de oxigen din saloane, au spus că aceasta este puţin cam mare, dar nu au descoperit cauza care a dus la producerea defecțiunii de vineri dimineața.
Mai mult decât atât, managerul unității spitalicești declară că până în valul patru al pandemiei, în spitalul pe care-l conduce nu au mai existat astfel de probleme, cu stocatorul de oxigen.
”La ora 6.35 s-a întrerupt alimentarea cu oxigen pe secţie. Atunci am luat legătura cu toate secţiile şi am văzut că în toate secţiile era întreruptă alimentarea cu oxigen. Avem pregătite, dar nu foarte multe butelii de oxigen. Am sunat la DSU, la Ambulanţă pentru a ne ajuta cu butelii de oxigen. În curtea spitalului avem staţie de ambulanţă care ne-a dat butelii de oxigen plus pacienţii care erau gravi au intrat ambulanţele lângă secţii pentru a fi urcaţi în ambulanţe pentru a primi oxigen. Apoi am primit mult mai multe butelii de oxigen, DSU, Ambulanţa Târgu Jiu şi celelalte ambulanţe care au sosit la faţa locului pentru a ne ajuta. Nu ştiu de ce s-a întâmplat aşa pentru că întotdeauna nu am avut probleme cu el, înainte de valul 4 am mărit numărul gurilor de oxigen, nu au fost probleme niciodată, nu ştiu ce s-a întâmplat, folosirea în cantitate foarte mare a oxigenului... Ieri am avut o întâlnire cu domnul prefect în care am spus că cel mai scump medicament astăzi este oxigenul. Stocatorul nu era vechi. Poate au fost şi pierderi de oxigen. Aveam pe cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia, şi ne-au spus că cantitatea de oxigen care este în saloane este puţin cam mare. Am căutat să vedem cauza, nu am descoperit nimic”, a declarat managerul spitalului Constantin Târziu, informează News.ro.
În această situație, când încă nimic nu este clar în cazul situației de la Târgu Cărbunești, acolo unde au și murit doi pacienți infectați cu noul coronavirus, Colegiul Medicilor a intervenit.
Specialiștii sunt de părere că pandemia de coronavirus a arătat cum este, de fapt, situația spitalelor din România, care acum, folosite la capacitate maximă, rând pe rând, încep să își arate limitele. Astfel, spune Colegiul Medicilor, infrastructura din spitale nu este pregătită pentru o situție sanitară ca cea cu care ne luptăm acum și se pare că nici nu va fi prea curând, căci se menționează și faptul că nu se poate crea de pe o zi pe alta un întreg sistem medical.
”Sistem medical întins la maxim pe o infrastructură ce este clar că nu este pregătită pentru astfel de situaţii! Defecţiune la staţia de oxigen a spitalului din Târgu Carbuneşti! Pandemia şi situaţia epidemiologică particulară în care se află România face ca unităţile medicale ce tratează pacienţi COVID să folosească cantităţi uriaşe de oxigen pentru a face faţă numărului mare şi grav de pacienţi pe care îi tratează. Medicii şi personalul medical sunt la datorie, dar sistemul medical îşi arată limitele. Este nevoie nu de vorbe, ci de acţiuni concrete, de intervenţii ce pot fi realizate acum, de ajutor pentru a nu repeta tragedii. Este foarte clar că nu se poate crea infrastructură de pe o zi pe alta, dar trebuie identificate soluţii eficiente, care să răspundă rapid nevoilor actuale”, a transmis Colegiul Medicilor.