Scandal la malul mării! Un celebru festival, acuzații la adresa DIICOT!
Publicat pe 30.04.2025 la 10:19 Actualizat pe 30.04.2025 la 10:19
Scandal la malul mării! Organizatorii unui celebru festival fac acuzații la adresa DIICOT. Aceștia susțin că procurorii i-ar fi acuzat că au îngropat droguri pe plajă, în zona desfăşurării evenimentului.
- Festivalul verii, umbrit de un conflict
- Acuzații la adresa DIICOT aduse de organizatori
În cursul zilei de ieri, 29 aprilie, organizatorul festivalului Sunwaves, Ioan Borzea, a declarat într-o conferință de presă că reprezentanții DIICOT i-ar fi acuzat că au îngropat droguri pe plajă, în zona unde se desfășoară evenimentul.
Scandal la malul mării! Un celebru festival, acuzații la adresa DIICOT!
Organizatorul festivalului Sunwaves susține că DIICOT i-ar fi acuzat că ar fi îngropat droguri pe plaja unde are loc festivalul Sunwaves. Potrivit acestuia, procurorii ar fi convocat o ședință cu instituțiile abilitate pentru a anunța existența unui dosar în acest sens. Ioan Borzea respinge însă acuzațiile și cere clarificări oficiale, acuzând DIICOT că:
"(...) în data de 25.04.2025, cu 5 zile înainte de deschiderea evenimentului. La această dată, vineri la ora 15.00, în locația noastră (închiriata si imprejmuita/delimitată) au descins (fară mandat sau să ceară permisiunea) numeroase efective ale poliției, inclusiv Serviciului de Acțiuni Speciale (luptători cu cagule pe față), Primăriei Constanța – Poliția Locală, Inspectoratului Județean în Construcții, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Administrației Bazinale de Apă Dobrogea și Gărzii Naționale de Mediu care s-au comportat după tipicul unei perchezitii imobiliare, dupa care au întocmit un proces verbal de cercetare la fața locului, comunicându-ne că există în lucru un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța (in paralel toți comentau că în spate se află DIICOT-ul), cu referire la lipsa unor autorizații. Având în vedere că nu am avut cunoștință despre acest dosar și că am parcurs și în 2025 aceleași etape de organizare (autorizari) ca în ultimii 3 ani am fost surprinși de prezența acestor forțe impresionante, unele coordonate chiar de managementul acestora si ne-am supus tuturor rigorilor impuse (fără mandat legal). După acest episod au început să ne parvină pe diferite surse informații (informatiile fiind deja de notorietate publica) conform cărora, începând cu două săptămâni înainte, doamna procuror șef Camelia Mădălina HIRA din cadrul Serviciului teritorial Constanța – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a abordat (initial separat personal, telefonic samd) și apoi prin convocarea unor sedinte pe reprezentanți ai autorităților publice locale, respectiv ai poliției, jandarmeriei, inspectoratului de stat în construcții, apelor române, gărzii de mediu, Primăriei, posibil și pe alți reprezentanti, pentru a ”discuta” despre stoparea desfașurării evenimentului nostru, arătând/prezentând/convingând/influentând (dupa caz) prin diverse forme de persuasiune cât de periculos este acesta și inducând tema/insărcinarea de a se găsi orice motiv posibil (autorizari samd) pentru a împiedica ca acesta să aibă loc. Mai mult, sursele precizeaza că a lansat teoria (aberanta fața de situatia faptica în ce ne priveste) că în nisip sunt (eventual pot fi) ascunse droguri și că participanții la festival sunt drogați (fiind organizat pentru drogati), insistând pe necesitatea ca evenimentul să fie blocat, sugerând (fapt notoriu deja) că ALTFEL LE VA FACE DOSARE PENALE TUTUROR CELOR CARE TOLEREAZA FESTIVALUL (EVIDENT CELOR CARE NU COLABOREAZA CU ACEASTA IN STOPAREA FESTIVALULUI (EVENTUAL ACORDÂND AVIZE SAU APROBARI)(...)", se arată în sesizarea făcută la DIICOT de organizatorul festivalului Sunwaves.
De asemenea, organizatorul evenimentului a făcut o sesizare la DIICOT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și la Inspecția Judiciară Constanța.
Festivalul de muzică electronică Sunwaves este programat să se desfășoare în nordul stațiunii Mamaia, în perioada 1 – 5 mai.
Potrivit IPJ Constanța, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economico-Financiare s-au autosesizat în legătură cu lucrări de amenajare efectuate pe plajă fără avizele și autorizațiile legale.
În paralel, organizatorul Ioan Borzea susține că DIICOT i-ar fi acuzat că ar fi îngropat droguri pe plajă, în zona desfășurării festivalului.
„Conform primelor cercetări efectuate la fața locului, a reieșit faptul că organizatorul unui festival, care ar urma să se desfășoare în stațiunea Mamaia, nu ar deține autorizațiile și avizele necesare potrivit dispozițiilor legale”, a transmis IPJ Constanța.
Reacția DIICOT
DIICOT a transmis, la solicitarea ISE, că nu are competență în acordarea avizelor și autorizațiilor necesare organizării de evenimente. Instituția a subliniat că desfășoară doar activități de urmărire penală în limitele infracțiunilor aflate în competența sa legală.
"(…) Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism își desfășoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic şi este independentă în raport cu instanţele judecătoreşti și cu parchetele de pe lângă acestea, precum și în relaţiile cu celelalte autorităţi publice, exercitându-și atribuţiile numai în temeiul legii şi pentru asigurarea respectării acesteia. Efectuează în mod obligatoriu urmărirea penală pentru infracțiunile prevăzute în competența sa, contribuind la îndeplinirea rolului constituțional al Ministerului Public, respectiv reprezentarea intereselor generale ale societății, apărarea ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților ale cetățenilor. Rolul DIICOT în arhitectura sistemului judiciar din România constă în combaterea eficientă și susținută a terorismului și criminalității organizate, sub cele mai severe forme de manifestare, care afectează în mod grav siguranţa, viaţa socială şi economică a comunităţilor sau chiar a întregii populaţii a ţării”.