Schimbări în programa școlară. Elevii din România vor face o nouă materie, începând cu anul viitor
Începând cu anul viitor se va implementa o nouă materie opțională în școlile din România. „Managementul emoțiilor” îi va ajuta pe elevi să își recunoască, gestioneze și exprime tot ceea ce simt într-un mod cât mai simplu. Totodată, vor exista mai multe beneficii privind materia.
- Ce materie va fi implementată de anul viitor
- Ministerul Educației a anunțat mai multe materii opționale
Elevii vor avea parte de o materie nouă în programa școlară. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Educației. Încă din 2019 materia este testată iar, din 2023 va deveni opțională în toate școlile.
O nouă materie va fi implementată în școli
Materia se numește „Managementul emoțiilor” și îi va ajuta pe elevi să-și înțeleagă emoțiile, să dezvolte relații armonioase cu cei din din jur, precum profesori sau colegi și la bunăstarea socială.
Profesorii vor contribui activ la acest proces, fiind un pas important și pentru mediul de învățare. Implică recunoașterea și gestionare emoțiilor, precum și exprimarea lor către cei din jurul nostru.
Copiii vor reuși să socializeze mai bine, fiind atenți la nevoile lor sau la ceilalți colegi. Datorită numeroaselor conflicte violente în școli s-a decis că este nevoie de o astfel de propunere legislativă.
Mai multe materii opționale vor urma să fie implementate
De anul viitor, liceeni vor învăța despre emoții odată cu implementarea acestei materii opționale. Pentru moment, s-a decis ca doar elevii de liceu să aibă noua materie.
Ministrul Educației a propus mai multe materii opționale pentru elevi de-a lungul timpului. Printre acestea se numără: Etică aplicată, „Cultura digitală” sau „Robotica și viața”, ce se vor implementa printr-un program pilot.
„Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR), a lansat apelul de proiecte competitive „Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație.
În cadrul acestui apel au fost publicate Ghidul solicitantului și Schemă de ajutor de minimis, instrumente necesare potențialilor beneficiari eligibili, mai precis consorțiilor regionale pentru învățământ dual, înființate conform Metodologiei privind constituirea consorțiilor pentru învățământ dual aprobată prin ordin de ministru.”, scrie în comunicatul emis de Ministerul Educației.