Se anunță noi schimbări legislative pentru proprietarii de câini. Ce obligații vor avea
Proprietarii de câini vor avea noi îndatoriri. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are în discuții un proeict de lege pe baza căruia animalele trebuie să fie identificate și înregistrare într-un anumit termen limită.
- Se anunță noi schimbări legislative pentru proprietarii de câini
- Ce obligații vor avea
S-au făcut mai multe schimbări legislative în ceea ce îi privește pe proprietarii de câini. Regulile pentru identificarea și înregistrarea patrupedelor trebuie să fie respectate, indiferent că este vorba de locuitul la bloc sau la casă.
Reguli noi pentru proprietarii câinilor
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat o dezbatere publică cu privire la modificarea normelor de identificare și înregistrare a câinilor cu stăpân. În cadrul proiectului se prevede ca patrupedele să fie înregistrate la maxim cinci zile după ce au fost achiziționate.
„Câinii achiziționați de către cetățenii români sau rezidenți ai statului român, inclusiv cetățeni din alte state membre ale Uniunii Europene, chiar și cu titlu gratuit, vor fi înregistrați sau identificați și înregistrați, după caz, conform noilor prevederi, în termen de maximum cinci zile de la achiziționare”.
Pentru câinii care sunt născuți în România, proprietarii sunt obligați să solicite identificatorului și operatorului de la Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) să identifice animalul în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de a fi pus la vânzare sau donare.
Proprietarii de câini, atenți la registrul de evidență
În cadrul Registrului de Evidență al Câinilor cu Stăpân se vor trece toate adresele proprietarului și al animalului. Pentru patrupedele născute în România și sunt crescute la o altă adresă decât cea pe care stăpânul în actul de identitate, vor fi trecute ambele.
Conform ANSVSA, Registrul de Evidență al Câinilor este „o colecție de informații în format electronic, aflată în gestiunea Colegiului Medicilor Veterinari, ce cuprinde codurile alocate pentru imprimarea microcipurilor, seriile și numerele alocate pentru imprimarea carentelor de sănătate și pașapoartelor, datele de identificare ale animalului, evenimentele, informațiile sanitar-veterinare și datele de identificare ale proprietarului, nominale, păstrate în formă electronică și arhivate într-o bază de date, care permite asigurarea trasabilității câinilor, microcipurilor, carnetelor de sănătate și pașapoartelor”.
Câinii care provin din statele membre ale Uniunii Europene sau din alte țări terțe vor fi înregistrați la RECS în maximum 30 de zile, de când au intrat în România, doar dacă rămân mai mult de 90 de zile. În cazul în care tranzitează, nu este nevoie de înscriere.