Se închid toate școlile din Capitală? Alexandru Rafila: ”Nu e nicio diferență între 2,9 și 3,1. Cred că ar trebui să fim puțin flexibili”
România a înregistrat astăzi 4.013 de noi cazuri de infectare cu COVID-19, iar oamenii se tem de noi măsuri ce ar putea fi luate de către autoritățile statului! De asemenea, există posibilitatea ca toate școlile din Capitală să se închidă! Ce spune Alexandru Rafila despre acest lucru, dar mai ales, ce se va întâmpla în următoarea perioadă?
- Se închid toate școlile din Capitală?
- Alexandru Rafila dă răspunsul!
- Ce se va întâmpla în următoarea perioadă?
De când cazurile de infectare au început să crească din nou, majoritatea părinților se întreabă ce se va întâmpla cu copiii lor, mai ales că micuții merg fizic la școală. În acest context, profesorul Alexandru Rafila a făcut o serie de declarații prin care a lămurit pe toată lumea.
Ce se va întâmpla cu școlile din Capitală
Rafila este de părere că autoritățiile nu ar trebui să fie atât de rigide și să se raporteze doar la cifre, susținând că nu este nicio diferență între gradele 2,9 și 3,1 la mie. De asemenea, medicul susține că ar trebui să fim puțini mai flexibili atunci când vorbim despre acest subiect.
„Sunt niște parametri, o cifră, 3 la mie, incidența cumulată în ultimele 14 zile, dacă suntem sub 3 la mie păstrăm școlile în scenariul verde sau galben, dacă depășim trecem în scenariul roșu. Să știți că nu e nicio diferență între 2,9 și 3,1. Cred că ar trebui să fim puțin flexibili”, a zis el.
Profesorul a oferit două exemple pentru a ajuta autoritățile să ia decizii în situația creată. Dacă vorbim despre elevi care locuiesc în preajma unităților de învățământ, în procent de 95%, atunci, aceste școli nu ar trebui închise. Ei bine, dacă procentul scade la 30-40%, iar elevii se deplasează cu mijloace de transport pentru a ajunge la ore, în acest caz, lucrurile se schimbă radical.
”Dacă, de exemplu, 95% din elevii unei școli locuiesc în prejma școlii și se deplsasează pe jos la școală, eu acea școală nu aș închide-o. Dacă școlile însă sunt la distanță, 30-40% din elevi vin cu mijloace de transport în comun, aglomerează traficul, atunci acolo probabil e bine să închizi școala două săptămâni, să reduci transmiterea în comunitate.”, a adăugat medicul.