Se schimbă legea pentru șoferi. Șapte ani de închisoare dacă nu respecți această regulă
Atenție, șoferi! S-a schimbat legea în ceea ce privesc accidentele rutiere, iar în cazul în care nu respectați această regulă riscați o pedeapsă cu închisoarea pe o perioadă de șapte ani.
- Ce nu trebuie să faci după un accident rutier
- Nerespectarea legii îți poate aduce 7 ani de închisoare
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să schimbe legea în ceea ce privesc accidentele rutiere, mai exact mutarea mașinii din locul în care s-a produs incidentul. În cazul în care alegeți să faceți asta făcă acordul polițiștilor, atunci riscați să vă alegeți cu 7 ani de închisoare.
Șapte ani de închisoare dacă nu respecți legea în trafic. Atenție, șoferi!
Această lege a fost luată după ce în anul 2015 un biciclist a fost lovit mortal de către o mașină, iar șoferul autoturismul a schimbat traiectoria autoturismului, astfel că ulterior el a primit o pedeapsă mai mică.
Abia după șapte ani de la tragicul accident, oamenii legii și-au dat seama că lucrurile nu au stat așa, iar bărbatul a mai fost nevoit să mai stea încă doi ani după gratii pentru fapta pe care a comis-o și pentru că a încercat să-și șteargă urmele după impact.
Avocatul Adrian Cuculis susține că schimbarea traiectoriei mașinii după un accident te poate face să ieși nevinovat, iar persoana rănită sau decedată poate fi găsită ulterior vinovată în urma măsurătorilor făcute de anchetatori .
”În momentul în care ai o traiectorie a masinii si tu îi modifici traiectoria după impact, în urma măsurătorilor poți ieși nevinovat iar persoana care a decedat să fie găsită vinovată. Motiv pentru care infracțiunea este și de pericol dar și de zădărnicire în înfăptuirea justiției. Pentru că odată ce ai modificat urmele accidentului bineînțeles că poliția și anchetatorii, experții care sunt chemați să răspundă unor asemenea întrebări, nu își mai pot da seama de anumite aspecte”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.
Șoferii care provoacă accidente, presați de ceilalți participanți la trafic prin claxoane
Mai mult de atât, polițiștii susține că există o presiune a celorlalți participanți la trafic prin claxoane, după ce a fost provocat un accident rutier, astfel încât șoferul vinovat să-și mute mașina pentru ca traficul să poată continuare.
În realitate, chiar dacă totul vine la pachet cu un șoc teribil, dar și cu presiunea șoferilor, cei implicați în accidente nu au voie să mute mașina după un accident rutier produs pe șosea.
”Există această presiune a claxoanelor din spate în care șoferul implicat este presat să-şi mute autovehicului. Este creată o stare mare de tensiune mai ales că a fost implicat într-un accident rutier.
Este clar un şoc pentru el, peste asta mai vine şi presiunea celorlalţi participanţi la trafic care îl îndeamnă să-şi mute maşina, că nu este mare lucru. Nu, el trebuie să rămână pe aceeaşi poziţie iar mutarea se va face doar după ce organele de poliţie prezente fac cercetarea la faţa locului şi dispun şi mutarea autovehiculelor”, a explicat și Daniel Zontea, polițist în Brașov.
Nu doar în România se aplică această lege cu 7 ani de închisoare pentru cei care își mută mașina, ci și în Grecia, Turcia sau Bulgaria.