Se spune sau nu „La mulți ani!” pe 15 august, de Sfânta Maria Mare? Care sunt explicațiile preoților
Pe 15 august, se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare cu o profundă semnificație religioasă și culturală în România și în întreaga lume creștină. Această zi este dedicată comemorării momentului în care Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos, a fost primită în ceruri cu trupul și sufletul, după încheierea vieții sale pământești. Cu toate că multe persoane nu spun „La mulți ani!” în această zi, preoții afirmă ce trebuie să faci, de fapt.
- Se spune sau nu „La mulți ani!” pe 15 august, de Sfânta Maria Mare?
- Care sunt explicațiile preoților
15 august marchează Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox și catolic. Această zi comemorează momentul în care Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos, și-a încheiat viața pământească și a fost înălțată cu trupul și sufletul la cer. Deși multe persoane spun că nu ar trebui să urezi „La mulți ani!”, preoții explică cum este, de fapt.
Se spune sau nu „La mulți ani” pe 15 august
Adormirea Maicii Domnului nu este percepută ca o moarte în sensul obișnuit, ci ca o "adormire" sau trecere lină în viața veșnică. Tradiția spune că apostolii au fost aduși miraculos la căpătâiul Mariei pentru a-i fi alături în ultimele momente.
Persoanele care poartă numele de Maria, Marian, Mariana, Marin, Marina și derivatele acestora își sărbătoresc onomastica pe 15 august. Cu toate acestea, există și tradiția ca unii să își serbeze numele pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului.
Preoții explică ce trebuie să faci, de fapt. Pentru cei dragi, poți face o urare, indiferent de zi. Sărbătoarea Maicii Domnului poate fi celebrată cu înțelepciune și iubire pentru toți creștinii, astfel că este înregulă să spui „La mulți ani”, având inima deschisă și plină de bucurie.
“Spunem la mulți ani tuturor celor pe care îi iubim cu fiecare ocazie, dar și pe data de 15 august. Chiar dacă oamenii, atunci când aud denumirea sărbătorii, Adormirea Maicii Domnului, cred că este un eveniment trist, în esență, sărbătoarea este celebrată cu înțelepciune, iubire și milostenie pentru noi toți în întreaga lume. Este ziua în care sufletul și trupul Său este luat de Iisus, Fiul, și ridicat la Ceruri, iar pentru noi acest eveniment este o bucurie, o glorie. Maica Domnului își îndeplinește misiunea întregului neam omenesc pe acest pământ. Îndemnul meu este să celebrăm Adormirea Maicii Domnului prin iubire, bunătate, iertare și rugăciune. Să ne prețuim oamenii dragi, pe mamele și bunicile noastre, deoarece ele își înțeleg rolul în familie și fac tot ce le stă în putere pentru binele nostru. Să le arătăm celor dragi recunoștina noastră în fiecare zi", a spus Părintele Cazacu pentru Digi24.
Ce tradiții se respectă de Sfânta Maria Mare
Pe 15 august, de Sfânta Maria, se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul creștin ortodox și catolic. Această zi marchează trecerea Fecioarei Maria de la viața pământească la viața veșnică .În această zi se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.
Credincioșii participă la Sfânta Liturghie și la slujbele speciale dedicate Adormirii Maicii Domnului. În multe biserici, se organizează procesiuni religioase, iar icoana Maicii Domnului este purtată în jurul bisericii.
Multe persoane merg în pelerinaje la mănăstiri și biserici care poartă hramul Maicii Domnului. Printre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj în România sunt Mănăstirea Nicula din județul Cluj și Mănăstirea Putna din județul Suceava.
În anumite zone din România, se organizează târguri și iarmaroace de Sfânta Maria, unde se vând produse tradiționale, artizanale și alimente specifice.
Este o tradiție ca de Sfânta Maria să se facă pomeniri pentru sufletele celor decedați, deoarece sărbătoarea are o semnificație legată de trecerea în lumea de dincolo. În unele zone, oamenii duc la biserică ofrande, cum ar fi colaci, fructe și alte alimente, pe care le împart în memoria celor răposați.
Se spune că de Sfânta Maria Mare (15 august) nu se lucrează, mai ales la câmp, pentru a nu atrage nenorociri asupra familiei. În anumite zone, există credința că în această zi nu este bine să faci treburi casnice grele, precum spălatul rufelor sau cusutul.