Secțiile ATI din București s-au umplut de pacinți COVID-19. Ministerul Sănătății a cerut suplimentarea numărului de paturi
Valul patru al pandemiei a început să facă primele victime, însă numărul acestora crește alarmant de la o zi la alta, astfel că acum secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din București au ajuns să fie pline. În acest sens, pentru a nu ne confrunta, din nou, cu o situație dramatică, Ministerul Sănătății a cerut suplimentarea numărului de paturi.
- Secțiile de Terapie Intensivă din București au ajuns aproape la capacitate maximă.
- Ioana Mihăilă a cerut deja suplimentarea numărului de paturi în anumite unități spitalicești din Capitală.
Ioana Mihăilă trage un semnal de alarmă în privința valului patru al pandemiei de coronavirus. Ministrul demisionar a spus în cadrul unei conferințe de presă că în urma ultimelor date, ieri, șase septembrie, multe secții de Terapie Intensivă ale unor spitale din București, unde se tratează pacienți infectați cu noul coronavirus, erau deja pline.
Ministerul Sănătății cere suplimentarea paturile de la ATI din București
Astfel că, atât instituția pe care a condus-o până nu de mult, cât și reprezentanții Direcției de Asistență Medicală au trecut la fapte.
Mai exact, s-au început discuțiile pentru suplimentarea numărului de paturi de la ATI, fiind identificate deja alte spitale care au ajutat în preluarea pacienților sau în punerea la dispoziție de personal medical și în valul trei al pandemiei.
"Multe din secţiile de terapie intensivă COVID din Bucureşti sunt pline şi ieri am avut discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti. Am identificat împreună cu Direcţia Asistenţă Medicală spitale care au preluat în valul trei pacienţi atunci când secţiile au fost pline şi am contactat managerii acestor spitale fie noi, de la Ministerul Sănătăţii, fie colegii de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti pentru a le solicita creşterea numărului de paturi pentru pacienţii COVID-19 cât de repede posibil. La raportarea de ieri nu erau probleme cu paturile de terapie intensivă la nivel naţional, dar erau probleme cu numărul de paturi la nivelul Bucureştiului, motiv pentru care am şi avut aceste discuţii cu managerii de spital şi cu DSP", a explicat ea într-o conferinţă de presă”, a declarat ministrul demisionar al Sănătății, scrie DIGI24.
Primele patru spitale vizate să sară în ajutorul unităților medicale dedicate tratării celor bolnavi de COVID-19 sunt Elias, Floreasca, Gomoiu și Sfântul Pantelimon. Cu reprezentanții acestora s-a discutat, fie despre suplimentarea numărului de paturi, fie cu detașarea personalului medical către alte spitale ajunse la ananghie în valul patru al pandemiei.
”Cel mai probabil, Spitalul Elias. Aici există secţiile disponibile şi am vorbit cu reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a detaşa cât mai repede medici. Acolo, problema este de personal. Mai există Spitalul "Sfântul Pantelimon", care poate să îşi ajusteze rapid circuitele pentru a prelua pacienţi COVID, Spitalul "Floreasca" şi de asemenea începem discuţii cu spitalele de pediatrie, cu "Gomoiu", de exemplu, pentru a putea prelua pacienţii pediatrici”, a mai spus Ioana Mihăilă.
Însă, chiar și cu o asemenea situație la orizont și cu un posibil scenariu sumbru, anunțat chiar de ea în urmă cu ceva timp, Ioana Mihăilă a ținut să precizeze la finalul declarațiilor făcute că datorită persoanelor vaccinate, instituția pe care a condus-o crede că situația din spitale nu va fi atât de îngrijorătoare precum cea cu care ne-am confruntat în valul trei al pandemiei.
”În valul trei am reuşit să acoperim peste 1.500 de paturi. Având în vedere că avem un anumit procent din populaţie vaccinată, nu ne aşteptăm ca numărul de spitalizări să fie la fel de mare ca în decursul valului trei", a concluzionat oficialul.