Semnal de alarmă din partea medicilor. Numărul de intoxicații cu paracetamol a crescut în ultima perioadă
Medicii îi avertizează pe români cu privire la obiceiul de a lua pastile, fără a întreba un doctor sau un farmacist înainte, după ce tot mai multe persoane ajung la spital cu intoxicație cu paracetamol. Dacă în trecut acest fenomen era destul de rar întâlnit, în prezent, tot mai mulți români iau pastile fără a consulta un medic.
- Tot mai multe intoxicații cu paracetamol
- Numărul cazurilor este într-o continuă creștere
De curând, un fenomen a început să ia o amploare tot mai mare. Mai exact, este vorba despre obiceiul care uneori poate cauza probleme de a lua pastile fără a întreba un medic. Conform specialiștilor, tot mai mulți români ajung pe mâinile doctorilor, după ce iau o doză prea mare de paracetamol.
Tot mai multe intoxicații cu paracetamol printre români
Medicii au ajuns la concluzia că tendința de a lua pastile „după ureche” este tot mai răspândită, mai ales în cazul paracetamolul, medicament care poate cauza mari probleme, dacă este administrat într-o doză prea mare.
Dacă în trecut acestă situație era întâlnită foarte des de medicii din statele vestice sau în Statele Unite ale Americii, lucrurile au evoluat și în România într-un sens negativ. Cazurile de intoxicație cu paracetamol sunt pe o pantă ascendentă.
Astfel că, în urmă cu mai mulți ani, foarte puține persoane ajungeau la spital, după ce luau mai multe pastile de paracetamol. În schimb, s-a constat o creștere cu 30 de procente a intoxicațiilor.
„Cazurile de intoxicaţie cu paracetamol sunt în creştere. Ne aliniem şi noi la ţările din vest şi SUA în care, de multă vreme, paracetamolul reprezintă 90% din intoxicaţii. La noi, în urmă cu ani buni erau cazuri izolate, iar acum reprezintă 30% din intoxicaţiile medicamentoase.
Numărul de cazuri este în continuă creştere, înlocuind celelalte substanţe cu care se intoxică. Ca intoxicaţie cu paracetamol, în ultimii 15 ani am avut doi pacienţi care au decedat", a precizat dr. Viorela Niţescu, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu" din Capitală, potrivit Antena 3.
Probleme pot apărea în cazurile în care este administrată o doză mai mare de 20 de miligrame pe kilogram.
Avertismentul medicilor are legătură și cu faptul că paracetamolul se găsește în mai multe forme, cum ar fi tablete, suspensii lichide, comprimate și supozitoare.
De altfel, paracetamolul se găsește într-o concentrație diferită, în funcție de perioada pentru care este eliberat medicamentul. Pastilele care se eliberează imediat au 325 sau 500 de mg, în timp ce tabletele cu eliberare prelungită chiar 625 de mg.